Çocuklardaki doğum lekelerine dikkat!

Çocuklardaki doğumda veya sonradan ortaya çıkan kahverengi lekeler tümör habercisi olabilir.

Değişik sinirler boyunca tümörlerin büyümesine sebep olan ve ek olarak kemik ve deri gibi sinir harici dokuların gelişimini etkileyen Nörofibromatozis (NF), çocukluk döneminde ortaya çıkıyor. Vücudun çeşitli yerlerinde çıkan kahverengi lekeler şeklinde kendini gösteren hastalık, farklı bölgelerde tümörlerin oluşmasına sebep olabiliyor. Gelişen teknolojik imkanlar sayesinde tedavi edilen hastalığın tekrarlama ihtimali bulunuyor.

Bursa’da yaşayan 16 yaşındaki Melis, 10 yıl önce Nörofibromatozis (NF) adı verilen hastalığın yol açtığı, beynindeki hidrosefali ile omuriliğindeki ve sağ omuzunda oluşan tümörlerden başarılı operasyonlarla kurtuldu. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahı Prof.Dr. Kaya Aksoy tarafından tedavi edilen Melis’in beyninde büyümeye neden olan hidrosefali endoskopik cerrahi operasyonu ile ortadan kaldırıldı. Omuriliğindeki tümör yıllar önce temizlenen genç kızın sağ omzundaki tümör ise NPİSTANBUL Beyin Hastanesi’nde geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirilen cerrahi yöntemlerle temizlendi. Başarılı bir operasyon geçiren Melis, sağlığına kavuştu.

Ender görülen kalıtımsal bir hastalık

NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahı Prof.Dr. Kaya Aksoy, Nörofibromatozis (NF) hastalığı hakkında bilgi vererek Melis’in geçirdiği tedavi evresini anlattı.

Değişik sinirler boyunca tümörlerin büyümesine sebep olan ve ek olarak kemik ve deri gibi sinir harici dokuların gelişimini etkileyen genetik hastalıklar takımı olan Nörofibromatozis (NF) in, vücudun farklı yerlerindetümoral oluşumlarla kendini gösterdigi, ayrıca gelişimsel anormalliklere de yol açtığını ifade eden Prof.Dr. Kaya Aksoy hastalığın kalıtımsal ve çok sık görülmeyen ender hastalıklardan biri olduğunu  söyledi.iki tipi bulunan nörofibromatozisde degişik yerlerde çeşitli tümörlerin oluşumu yanısıra ögrenme bozuklukları kemik displazileride görülebiliyor

O dönemde 6 yaşında olan Melis’in beyin boşluklarındaki genişleme nedeniyle baş ağrısı, bulantı, kusma ve yürümede problemler şikâyetiyle kendilerine başvurduğunu belirten Prof. Dr. Kaya Aksoy, “Melis’e o dönemde beynindeki hidrosefiliyi tedavi etmek için şant takmak yerine son teknolojik imkânlarla “endoskopik third ventrikülostomi”  dediğimiz endoskopik cerrahi bir işlem yaptık” dedi.

KAHVERENGİ LEKELERE DİKKAT

Nörofibromatozis (NF) hastalığının aileden geçen kalıtsal bir hastalık olduğunu kaydeden Prof.Dr. Kaya Aksoy, vücudun çeşitli yerlerinde ortaya çıkan kahverengi lekelerin hastalığın belirtileri arasında yer aldığını söyledi. Prof.Dr. Kaya Aksoy, “Genellikle çocuklarda görülür. Çocuğun vücudunda altı veya daha fazla 1.5cm’lik veya daha büyük (ergenlik sonrası) veya 0.5 cm veya daha büyük (ergenlik öncesi) kahverengi leke varsa bu hastalığın olma ihtimali çok yüksektir, hastalığın en belirgingörünür  özelliği budur. Doğum lekesi diye geçiştirilmemeli, mutlaka bir uzmana danışılmalıdır. Çocuk doktorlarının bu hastalığı doğuştan görmeleri gerekir. Çocuk doktorları fark edip muhakkak taramalar yapmalı ya da bir nöroloğa veya Nöroşirürjene yönlendirmelidir” uyarısında bulundu.

EN SON OMUZUNDAKİ TÜMÖR TEMİZLENDİ

Prof.Dr.Kaya Aksoy, Melis’in hastalık ve tedavi süreci hakkında şu bilgileri verdi:

“Melis’in vücudunda kahverengi lekeler vardı. Bu kahverengi lekeler 6 adetten fazla olduğu zaman Nörofibromatozis denilen bir hastalık söz konusu. Bu hastalığın birtakım göstergeleri birtakım problemleri olabileceğini o zaman aileye de söyledik. Başlangıçta beyin ile ilgili problemi hallettik ama daha sonra başka yerlerinde başka problemler çıkabileceğini anlattık. Beyinde ortaya çıkan hidrosefali, bu hastalığa eşlik eden bir durum aslında. Daha sonra hidrosefalinin yanı sıra omuriliğinin kuyruk sokumuna doğru olan kısmında bir kitle çıktı. O kitleyi ameliyat ettik. O kitleden sonra ise vücudunun başka yerinde sinir kılıfından menşey alan bir kitlede sağdaki köprücük kemiği üzerindeki bölgede çıktı. Yapılan cerrahi operasyonlarla tümörlerin hepsi temizlendi. Ayrıca omuzundaki tümörü de görünür bir yerde olduğu içinsonuçta cit estetik ameliyatınıda yaptık”

Melis’in vücudundaki sinirlerin kılıfının üzerinden sinir kılıfı tümörleri çıkabildiğini, bunun yanı sıra vücudunun başka yerlerinde başka tümörler çıkabildiğini ifade eden Prof.Dr. Kaya Aksoy, “Ameliyatlardan sonra hiçbir tümörü kalmadı. Fakat bu tekrar çıkmayacağı anlamına gelmiyor. Aynı yerde de çıkabilir başka yerde de çıkabilir. Tüm vücuttaki dağılmış sinirlerin kılıfından tümörler çıkabilir. Bu hastalığın tip 1 ve tip 2 denilen formu var. Bu formların bazılarında beyinde tümörler çıkıyor. Bazılarında kollarda bacaklarda vücudun diğer kısımlarında çıkıyor. Beyin kısmında çıkan tümörlerde göz sinirleri bazen kulak duyma ve denge sinirlerinden kaynaklanan tümörler olabiliyor,ulaşılmada çıkartılmalarında ameliyat sonrasında problemler olabiliyor.” diye konuştu.

Prof.Dr. Kaya Aksoy, Nörofibromatozis (NF) hastalığının kalıtsal olması nedeniyle hastalığı taşıyan kişilerin çocuk sahibi olmayı istediklerinde genetik faktörü göz önünde bulundurması gerektiğini ve hastalığın bebekte de ortaya çıkma ihtimalinin unutulmaması gerektiğini kaydetti.

SENELİK KONTROLLER AKSATILMAMALI

Nörofibromatozis (NF) hastalarının gözetim altında tutulması gerektiğini belirten Prof.Dr. Kaya Aksoy, hastaların düzenli kontrollerini aksatmaması, yılda bir kez mutlaka doktorlarına görünmeleri gerektiğini vurguladı.

 


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:02 Aralık 2017Yayınlanma Tarihi:01 Aralık 2017

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.