Çocuklarda uyku hijyeni

“Uyku” ile ilgili soruların cevabını Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi’nden Uzm. Psk. Ömer Bayar verdi…

İYİ BİR UYKU ALMAK İÇİN NELER YAPABİLİRİZ?

İyi uyku için:
·  Beden sağlığına uygun yatak,
·  Havalandırılmış bir oda,
·  Bir miktar serin bir oda,
·  Sessiz bir oda olması,
·  Beynin uyku moduna geçmesi için ışığı azaltmamız lazım. Kalın güneşlikler kullanılmalı. Bazen çocuklar ışık açık uyurlar. Çocuğu karanlığa alıştırmakta fayda var ancak çocuğun da neden ışığın açık kalmasını istediği araştırılmalı…
·   Uyku öncesi rutinimiz olmalı ve her akşam bunu tekrarlamalıyız. Bu rutin ile birlikte beyin buna alışıyor. Bu rutin uyku problemi yaşayan kişileri de rahatlatır.
·  Uyku öncesi az yemek yenmesi, çok sıvı alınmaması da önemlidir.
·  Kahve, kola, kakaolu ürünler, kafeinli içecekler tüketilmesi uyku düzenini bozar,
·  Masa başı çalışan kişiler için uyku öncesi egzersiz yaparak kendisini bir miktar yormasını tavsiye ederiz. Bu egzersiz uykuyu getirir.
·   Uyumadan yarım saat önce ışık kaynaklarından uzaklaşmak (televizyon, tablet gibi), uyku kalitesini çok arttırır.

Çocuklarda uyku hijyeni
ÇOCUKLARDA UYKU ALIŞKANLIĞI:

Uyku kalitesinin artması, gün içinde kişiyi sakinleştirir ve huzurlu kılar. Gün içinde uyumamak, odayı sadece uyumak için kullanmak önemlidir. Çocukların yatakta ödev yapması da uygun değildir zira yatak sadece uyku ile ilişkilendirilmelidir. Bu nedenle, yatak odasına gitmeden önce bütün aktiviteleri tamamlayıp, sadece uyumak için yatak odasına gitmek önemlidir. Çocuklar, ebeveynlerini model alırlar. Bu nedenle çocuğunuzun belirlediğiniz saatlerde uyku moduna geçmesini istiyorsanız, sizin de o saatlerde ışıkları kapatmanız ve daha sakin aktiviteler yapmanız gerekir.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:01 Ağustos 2017Yayınlanma Tarihi:17 Mart 2017

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.