Çocuklarda Ortaya Çıkan Tikler

Çocuklarda sık sık görülmeye başlanan istem dışı, tekrarlayıcı, amaca yönelik olmayan, fakat baskılanabilen burun çekme, göz kırpma, boğaz temizleme gibi hareket ve ses çıkarmalar, genel itibarla tik olarak isimlendiriliyor.

Daha çok ses çıkarma olarak görülen tiklerin başka vücut tikleri ile birlikte görülmeleri halinde "Tourette Sendromu" olarak adlandırılan özel bir durumla ilişkilendirilebilir. Ses çıkarma biçiminde olan tikler kelimeleri yineleme, boğaz temizleme, küfür, açık saçık kelimeler, duyduğu sesi tekrarlama şeklinde ortaya çıkarlar.

Çocuklarda Tik Neden Olur?

Çocuklarda ortaya çıkan tiklerin nedeni olarak bilinmese de, çevresel ve genetik etkenlere bağlı olarak ortaya çıktıkları konusunda uzman görüşleri bulunuyor. Beyin kimyasallarından biri olarak bilinen dopamin hormonunun anormal metabolizmasından da kaynaklandığına dair güçlü kanıtlar bulunuyor. Genel olarak tiklerin belirtileri gergin anlardan sonra artış gösterir. Çocuklarda ortaya çıkan tikler için de aynı husus söylenebilir. Ayrıca anne babalar tarafından çocuklara yönelik verilen cezalandırmalar ve sık uyarılar da tik oluşumuna neden olabiliyor. Çocuklarda tik, daha çok çocuk ve ergenliğe giriş yaşlarında başlar. Bu da ortalama 7 ile 12 yaş arasındadır.

Çocuklardaki Tik Kalıcı Mı?

Çocuklarda görülen tikler hem kalıcı hem de geçici olabilir. Geçici olarak değerlendirilebilecek tikler genelde vücut bölgelerinde ortaya çıkan ve bir yıldan daha kısa bir sürede ortadan kalkan tiklerdir. Bu bozukluğun çocuklar arasında çok yaygın olduğu söylenebilir. Bir çocukta bu davranışsal bozukluk bir yıldan daha uzun sürerse, buna kalıcı tik problemi adı verilir. Çocuklarda görülen kalıcı tiklerin de, erişkin yaşlara gelmeden kayboldukları en sık rastlanan durumdur.

Çocuklarda Tik Tedavisi

Çocuklardaki geçici ya da kalıcı tiklerin tedavisinde destekleyici ilaçlar büyük önem taşıyor. Tikler yalnızca ev içerisinde yaşanıp ev dışında ortaya çıkmıyorsa, sorunun psikolojik etkenleri araştırılıyor. Gerginliğin artması doğru orantılı olan tik problemlerinde, gerginliğinin azaltılması ve çocuğun pozitif yönlere kaydırılması destekleniyor. Özellikle tiklerin sık sık görülmesi, çocuğun sosyal hayatını etkilemesi ve arkadaş ilişkilerinde sorun yaşatması halinde mutlaka ruh sağlığı uzmanına başvurularak ilaç tedavilerine başlanılması gerekiyor.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:19 Temmuz 2019

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.