Çocuklarda normal konuşma süreci nasıldır

Bebeğin ne zaman konuşmaya başlayacağı, hangi ayda neler söyleyebileceği aileler tarafından merak edilen bir konu. İşte bebeklerin konuşma süreci.

Bebeğin ne zaman konuşmaya başlayacağı, hangi ayda neler söyleyebileceği aileler tarafından merak edilen bir konu. İşte bebeklerin konuşma süreci.

Anlaşılmaz sözler söylemek (3-15 ay): Anlaşılmaz sözler sesli ve sessiz harfleri içerip, artma ve azalma tarzında söylenen ses örnekleri duyulabilir. Kız ve erkek çocuklar çevresindeki duydukları yükselip alçalan ses tonu örneklerini taklit eder. Bu anlamsız konuşmaları daha sonra cümleye benzer konuşmalar takip edecektir. Gerçek konuşmayı elde etme (18-50 ay): Gerçek konuşma, sınırlı sayıda ve kombine edilmiş sesleri içerir.

ÇOCUĞUNUZUN KONUŞMA BOZUKLUĞU MU VAR

İstediklerini açık bir şekilde dile getirme (50-80 ay): Bazı çocuklar hala s, ş, z ve 1 ya da r gibi sesleri açık olarak dile getirememektedir.

SAĞIR BEBEKLER ANLAŞILMAZ SESLER ÇIKARIR MI?

Evet. Anlaşılmaz sözler sağır ve duyan bebeklerde aynı zamanda başlar ama sağır bebekler normal anlamlı konuşma sürecine girmeyince anlamsız sözleri söylemesi de durur.

ADIM ADIM 0 - 6 YAŞ GELİŞİMİ

ÇOCUKLAR HANGİ YAŞLARDA ANLAŞILIR BİR ŞEKİLDE KONUŞUR

Anlamlı konuşma her yıl yaklaşık %25 oranında artar. Bebek, 1 yaşında %25, 2 yaşında %50, 3 yaşında %75 ve 4 yaşında %100 oranında anlamlı olarak konuşur. Anlamlı konuşmada önemli gecikmeler olmadı dil öğrenimini daha da uzatabilir.

ÇOCUĞUNUZLA DOĞRU İLETİŞİM KURUN

DİL GELİŞİMİ GECİKMESİNDE HANGİ İŞARETLERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

 OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARDA DİL ÖĞRENME PROBLEMİNİN TEHLİKELİ SİNYALLERİ:

6 AY: Sese cevapta kararsızlık ya da cevapsızlık 9 AY: İsimle çağırmaya cevapsızlık 12 AY: Henüz anlamsız söz söylememe ya da durması 15 AY: Güle-güle’ye cevap vermeme, ayağa kalkmama 18 AY: Anne-babadan başka kelime söylememe 2 YAŞ: İki kelimelik cümle kuramama, hala anlaşılmaz yada fazlaca tekrarlama 2.5 YAŞ: Konuşmanın aile tarafından anlaşılamaması 3 YAŞ: Basit cümle kuramama 3.5 YAŞ: Konuşmanın yabancılar tarafından anlaşılamaması 4 YAŞ: İstediğini açık bir şekilde dile getirememe 5 YAŞ: Uygunsuz cümlelerin kurulması, ilerleyici kekeleme olması 6 YAŞ: Anormal unutma, tersine çevirme ya da kelime bulma problemi olması 7 YAŞ: Herhangi bir konuşma bozukluğu olması 1-15 YAŞ: İlerleyici monoton ya da boğuk sesle konuşmak.  BEBEKDOKTORU.ORG

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:29 Haziran 2012Yayınlanma Tarihi:05 Temmuz 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.