Çocuklarda iştahsızlık için öneriler

Yaz sıcaklarının bastırmasıyla çocuklarda yemek yememe sorunları baş gösterirken, uzmanlar ailelere yemek yemesi için çocuklarına baskı yapmamaları tavsiyesinde bulundu.

Yaz sıcaklarının bastırmasıyla çocuklarda yemek yememe sorunları baş gösterirken, uzmanlar ailelere yemek yemesi için çocuklarına baskı yapmamaları tavsiyesinde bulundu.

istahsizcocuklarMedical Park Tarsus Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hatice Kaleli Babaoğlu, sıcak nedeniyle bir yandan iştahı azalan, diğer yandan yemek için oyuna ara vermek istemeyen çocuklara baskı yapılmaması gerektiğini, aksi halde sorunun daha da büyüyeceğini söyledi.

ÇOCUK GELİŞİMİ HAKKINDA HER ŞEY

‘İştah açan besin’ ya da ‘iştah açan ilaç’ diye bir şey olmadığını belirten Dr. Babaoğlu, önemli olanın çocuğun iştahsızlık nedeni olduğunu, bunlar ortadan kalkarsa sorunun çözüleceğini kaydetti. Dr. Babaoğlu, “Çocuğa gerekli besin değerlerini içeren protein, enerji, vitamin ve mineral barındıran yiyecekler verilmesi gerekir. Önemli olan ne kadar yediği değil, nasıl gıdalar yediğidir. İştahı az olan çocuklarda besin kalitesi yüksek gıdalar verilmeye çalışılmalı ve kesinlikle miktar için zorlama yapılmamalı. Bunu çocuğun belirlemesine izin verilmelidir. Çocuğun boy ve kilo gelişimi göz önüne alınarak bazı kan testleri yapılmalıdır. Çocukta iştahsızlık yapan herhangi bir enfeksiyon varlığı ve vitamin, mineral eksiklikleri var mı araştırılmalıdır. Neden tespit edilirse sonuca daha kolay ulaşılacaktır” diye konuştu.

İŞTAH İÇİN ALTIN KURALLAR

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hatice Kaleli Babaoğlu, çocuğun iştahının azalmaması için dikkat edilmesi gereken temel kuralları şöyle sıraladı: "Enfeksiyonlardan koruma ve sıvı elektrolit dengesini düzenleyici önlemler alınmalıdır. Ortam ısısı, çocuğun giysisi, beslenme özellikleri, hijyen koşulları yeniden gözden geçirilmelidir. Bu dengeler sağlandığında çocukların iştahsızlığı önlenebilir. Anne-babanın çocuğa yemek yerken çok fazla uyarı yapmaması ve ısrarda bulunmaması gerekir. Çocukla birlikte yemek yerken farklı yemekler yenmemelidir, aynı ortak menüde yemekler yemek çocuğun yemesini kolaylaştırır. Çocuğun tabağına yiyebileceği kadar besin konulmalıdır, yemeği bitirme hazzı yaşamalıdır. Ara öğünler küçük porsiyonlarda olmalıdır. Yiyecekler çocuğun kolay yiyebileceği türden hazırlanmalıdır. Örneğin küçük dilimlenmiş salatalık ve havuç gibi. İştahsız çocuğa içeceği suyu yemek öncesinde vermek ve yemek arasında su içmesini önlemek de önemlidir. Böylece midesi şişmemiş olur. Meyveler yavaş yavaş verilmelidir. Bir gün elma yiyorsa, diğer gün portakal yedirilmelidir. Bu, alışkanlık kazanmasında etkili olabilir. Çocuk şekerli gıdalardan uzak tutulmalıdır. Çocuğun şekerli gıdalarla iştahı kesilecektir. Anne babanın beslenme düzeni ne kadar sağlıklıysa çocuğunki de o kadar sağlıklı olacaktır."

BU BESİNLERİ İHMAL ETMEYİN

Menüler hazırlanırken katkı maddesi içermemesine, doğal, dengeli besinler olmasına ve çocuğun ilgisini çekecek sunumlarda verilmesine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Dr. Hatice Kaleli Babaoğlu, "Sabahları kahvaltıda havuç, portakal, kayısı ve ananas karışımı meyve suları çocuğun zihninin açılmasını sağlar. Günde 5 tane ceviz ve bir avuç fındık zihinsel performansı artırır. C vitaminden zengin beslenmek konsantrasyonu artırır. Bol bol kivi, ananas ve limon tüketilmelidir. Karbonhidratlı yiyecekleri proteinli yiyeceklerle karıştırın. Böylece hem protein hem de karbonhidrat zihin açıklığı sağlar. Örneğin et ile pilavı, yoğurt ile makarnayı ya da peynir ile makarnayı birlikte tüketmesini sağlayın. Balık içerdiği N-3 ve N-6 yağ asitlerinden zengin olduğundan zihin açıcı özelliklere sahiptir. Çocuklara ve gençlere çok iyi gelir" dedi. MİLLİYET

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:11 Temmuz 2015Yayınlanma Tarihi:15 Temmuz 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.