Çocuklarda Bipolar Bozukluk nasıl anlaşılır?

ABD'deki çocukların yaklaşık% 1'inde bipolar bozukluk vardır (ruh halindeki uç değişiklikler.) İlaç yardımcı olur, ancak çocuklara başa çıkma becerilerini öğretemez.

Judith Lederman'ın oğlu ilk intihar girişimi sırasında 5 yaşındaydı ve bir iskeleden atlamaya çalıştı. Lederman, "Bir psikolog, sadece dikkat çekmeye çalıştığını söyledi." Lederman, “İlk atılan ilk manik bölümünü yaşadığında 8 yaşındaydı” diyor. “Günlerce uyumayı bıraktı, çok düşmanca davrandı, bize bıçak çekti ve kardeşine saldırmaya çalıştı.”

Lederman ve kocası, üç günlük bir değerlendirme için kabul edildiği oğllarını hastaneye götürdüler. Üç günün sonunda bipolar bozukluk teşhisi kondu.

O günden itibaren Lederman ailesinin hayatı değişti. Oğullarının durumu şu anda istikrarlı olsa da, “sürekli ihtiyat” gerektiriyor, diyor Çıkmak üzere olan Değişim Vardiyası: Bipolar Çocuğun Ebeveyn Olmasının İyi ve Kötü Yanları kitabının yazarı Lederman,

Daha önce manik-depresyon olarak bilinen, bipolar bozukluk, ruh halindeki, enerji seviyesindeki ve davranıştaki aşırı değişiklikler ile belirgin bir ruh hali bozukluğudur. Cinsinnati Çocuk Hastanesi Tıp Merkezi'nde psikiyatri ve pediatri profesörü olan Robert Kowatch, belirtilerin tipik olarak ergenlik veya yetişkinlikte ortaya çıkmasına rağmen, 7-8 yaş arasındaki çocuklarda görülebildiğini söylüyor.

Yakın zamana kadar, gençlere nadiren görülmesine rağmen son yıllarda Amerikan Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Akademisi'ne göre, ABD'de depresyonu olan 3,4 milyon çocuk ve ergenin üçte biri kadar kişide aslında, bipolar bozukluğun erken başlangıcı yaşanıyor olabilir

Bipolar bozukluk manik veya depresif semptomlarla başlar. Depresyonlu çocuklar gibi, bipolar bozukluğu olan çocukların da, hastalığın ailesinde olması muhtemeldir - Judith Lederman'ın oğlunda olduğu gibi. Kocasının babası da bu durumdan muzdaripti.

Ulusal Ruh Sağlığı Birliği aşağıdaki belirti ve semptomları listeler ve bu semptomların herhangi bir kombinasyonuyla iki haftadan fazla mücadele eden bir çocuk görürseniz tıbbi yardım almanızı önerir.

Manik Belirtiler

1. Ruh halindeki ciddi değişiklikler - alışılmadık derecede mutlu olabilir ya da aptalca sinirlenebilir, kızgın ya da saldırgan olabilir
2. Yüksek Özgüven. Mesela yok edilemez hissedebilir veya uçabileceğine inanabilir.
3.   Enerji seviyesinde büyük artış. Yorulmadan günlerce uykusuz kalabilir.
4. Çok sayıda proje ve faaliyete aşırı katılım. Bir şeyden diğerine geçebilir ve kolayca dikkati dağılabilir.
5. Konuşmada artış. Çok çok hızlı konuşma, konuları çok hızlı bir şekilde değiştirir ve kesintiye uğramaz. Buna düşüncelere yarışmak veya konuşmaya devam etmek için baskı altında olmak eşlik edebilir.
6. Uyuşturucu ve alkolün kötüye kullanılması, cüretkar eylemlere teşebbüs etmek, cinsel olarak aktif olmak veya korunmasız seks yapmak gibi risk alma davranışları.

Depresif belirtiler

1. Sık sık hüzünlenme ya da ağlama.
2.Arkadaşlardan ve etkinliklerden çekilme.
3.Azalan enerji seviyesi, coşku eksikliği veya motivasyon.
4.Değersizlik veya aşırı suçluluk duygusu.
5.Reddedilme veya başarısızlığa karşı aşırı hassasiyet.
6.Aşırı uyuma veya aşırı yeme gibi alışkanlıklardaki büyük değişiklikler.
7.Baş ağrısı ve karın ağrısı gibi sık görülen fiziksel şikayetler.
8.Tekrarlayan ölüm, intihar veya kendi kendini tahrip edici davranış düşünceleri.

“Bu semptomların çoğu bipolar bozukluk dışındaki durumların göstergesi olabilir” diyor, Pittsburgh'da Staunton Kliniğinin sahibi olan Tim Lesaka. Önceden dikkat eksikliği hiperaktif bozukluğun olduğu düşünülen pek çok vakanın aslında bipolar bozukluk olabileceğini söylüyor.

Lesaka, “Bipolar bozukluğu olan çocuklar için bu bir uç nokta meselesi” diyor. "DEHB'lu bir çocukta, beş dakikalık bir öfke nöbeti ve ardından gelen bir özür süreci var. Bipolarlı bir çocukta, özür dilemeden sekiz saatlik öfke olabilir. Bir patlayıcılık ve ardından gelen süper depresyon var.

Bipolar bozukluğun tedavisi - çocuklarda ve yetişkinlerde - genellikle aşağıdakilerden birini veya birkaçını içerebilecek ilaçların bir kombinasyonundan oluşur: duygu durum dengeleyici, anti psikotik ilaç, anti depresan veya anti seizür ilaç. İlaçlar işe yarıyor, diyor Kowatch, ancak her zaman çocuklarda ilaç programlarına sadık kalmalarını sağlama sorunu var. “Bu onlar için gerçek bir acı” diyor. " sonuçta ilaçların yan etkileri var ancak bunun alternatifi hastanede yatarak tedavi"

Ohio Eyalet Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, biri Ulusal Ruh Sağlığı Enstitüsü ve diğeri de Ohio Ruh Sağlığı Bakanlığı tarafından finanse edilen iki yeni çalışmada diğer tedavi seçeneklerine bakıyorlar. Araştırmacılar, erken başlangıçlı bipolar bozukluğu olan çocuklara ve ailelerine yardım edebileceğini düşündükleri, psiko eğitim adı verilen umut vaat eden yeni bir tedavi üzerinde çalışıyorlar.

Çalışmaların lideri, ve Ohio Eyaleti'nde psikiyatri ve psikoloji profesörü olan Mary Frista; “Çocuklarda ilacı değerlendiren birkaç çalışma yapılmış olmasına rağmen, hiçbiri psikososyal tedavileri incelememiştir” diyor.

Fristad, "İlaçlar bipolar bozukluğu olan çocuklara yardım etmek için hayati öneme sahip, ancak her şeyi yapamıyorlar" diyor.

Fristad, “Yetişkin olarak duygu durum bozukluğunuz varsa, nasıl konuşacağınız ve arkadaşlarınza nasıl davranacağınız gibi, kendinize nasıl yardımcı olabileceğiniz konusunda birçok başa çıkma becerisi geliştirdiniz” diyor. “Fakat çocukken bir ruh hali bozukluğu yaşarsanız, bu kişilerarası becerileri geliştirme şansınız hiç olmadı. Çocukların bu becerilerini 'yakalamalarına' yardımcı oluyoruz, bu da semptomlarını yönetmelerine yardımcı oluyor.” Diyor

Çocuklarda bipolar bozukluğun gerçekten var olduğunu kabul ederken, Park Ridge’de  Lisanslı bir klinik psikolog olan Barry Cohn Markell, kısıtlama notu ekler. “Daha fazlası hakkında konuştuk, ama yine de çok nadir.” (Cincinnati Çocuk Hastanesi Tıp Merkezi'nden Kowatch'a göre, genel popülasyondaki çocukların yaklaşık% 1'i bipolar bozukluktan muzdarip.)

Cohn Markell, yanlış bir bipolar bozukluğun tanısının bir çocuğu yaşam boyu "etiketleyebileceğinden" endişe duyuyor. “Bipolar bozukluk için listelenen semptomların çoğu epilepsi, ensefalit, beyin tümörü veya kafa travması gibi fiziksel hastalıkların suistimal ve ihmalden kaynaklanabilir.”

Ebeveynler ağır ruh hali olan bir çocuğu kendisine getirdiğinde, Cohn Markell çocuğun çevresini öğrenerek - çocuğun kendisini gözlemleyerek ve / veya ebeveynlere ve öğretmenlere gözlemsel bir ölçek vererek (Eğer davranış evde ve okulda aynı değilse, o zaman başka bir şeyler oluyor olabilir) değerlendirmek gerekiyor " diyor. Ayrıca belirtilerin ne kadar sürdüğünü belirlemek için bir geçmiş bilgisini edinip ve fiziksel hastalığı dışlaması için bir çocuk doktoruna yönlendirmeyi faydalı buluyor.

Bir çocuğa bipolar bozukluk teşhisi konulursa, Cohn Markell, danışmanlık, özel sınıflar veya okullar, çocuk ve aile için destek hizmetleri öneriyor.

Judith Lederman de bu onuda Cohn Markell ile aynı fikirde. “Öğrenecek ve uğraşacak çok şey var” diyor. Ama yalnız olmadığını bilmek önemlidir. Dışarıda doğru destek var ancak onu bulmak için çabalaman gerekiyor. " diyor

WEBMD / Zeynep Güçlücan


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:23 Ağustos 2021Yayınlanma Tarihi:22 Şubat 2019

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.