Çocuklar için evdeki tehlike: Sosyal medya

Sosyal medya bağımlılığının çocukları hayattan kopuk, sanal kişiliklere dönüştürdüğünü belirten uzmanlar, ailelerin çocuklarıyla birlikte daha fazla vakit geçirmesini öneriyor...

Zamanımızın büyük bölümünü geçirdiğimiz sosyal medya, çocukların sosyal gelişim sürecini de etkiliyor. Bazı çocuklar için bağımlılık noktasına gelen sosyal medya ve dijital dünya uzmanlara göre çocuğu gündelik hayattan kopartıp, sanal kimliklerle yaşamaya itiyor. Bu çocuklar, gerçek dünyada ilişkiler kurmak yerine, sanal dünyada arkadaş edinerek sosyal iletişim becerilerini geliştiremiyor.

‘SAHTE KİMLİK OLUŞTURUYOR’

Çocukların eskisi gibi Oyun oynayabileceği alanların olmadığına dikkat çeken Üsküdar Üniversitesi Psikiyatri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, “Korkak ve şüpheci bir toplum olmaya başladık. 16 yaşından küçük bir çocuğun enerjisini atma ihtiyacı var. Fakat aileler çocuklarının dışarı çıkmasına izin vermediği için çocuk kendine internet dünyasında sanal yeni bir alan yaratmaya çalışıyor ama internet üzerinden istediği kişiyle görüşebilme noktasını gözardı ediyorlar.

Çocuklar artık tablet, bilgisayar ve akıllı telefonlarla çok erken yaşta tanışıyor. Çocukluk dönemi aynı zamanda kimlik kargaşasının yaşandığı da bir dönem. Çocuklar kendilerine ‘Ben kimim? Ben neyim? Ne olmak istiyorum? Beni seviyorlar mı?’ gibi sorular yönlendiriyor. Onlar için beğenilmek ve onaylanmak büyük öneme sahip. Başkalarının beğenebileceği, herkes tarafından onaylanabilecek sahte kimlikler oluşturuyorlar. Bu kimliklerin beğenildiklerini görünce, kendi öz kimliklerinden uzaklaşıyorlar ve ‘splitting’ dediğimiz kimlikten ayrılma vakaları ortaya çıkıyor” diyor. Dilbaz’ın önerisi, anne ve babaların çocuklarıyla ortak paylaşım alanları oluşturması; “Zaman planlanması yapılmalı, hafta sonu için ortak planlamalar gerçekleşmeli, beraber yemek yapılmalı, evde iş bölümü yapılmalı.”

 


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:27 Eylül 2019Yayınlanma Tarihi:18 Ocak 2017

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.