Çocukla alışverişin püf noktaları

Dr. Barış Önen Ünsalver çocukla alışverişin püf noktalarını anlattı…

Dr. Barış Önen Ünsalver çocukla alışverişin püf noktalarını anlattı…

baris_onen Alışveriş, erişkinler için çoğunlukla zevk verici bir etkinlik olurken çocuklar için fazlasıyla uyarıcı olabilir. Üsküdar Üniversitesi Nöropsikiyatri Sağlık Uygulama Araştırma Merkezi Feneryolu Polikliniği’nden Uzman Psikiyatrist Dr. Barış Önen Ünsalver, çocukların yaş dönemlerine göre farklı şekillerde ısrarcı ve inatçı bir davranış sergileyeceğini belirtti. Dr. Barış Önen Ünsalver, bebekleriyle alışverişe gitmeden önce ve alışveriş esnasında ebeveynlerin tutumlarının nasıl olması gerektiğine değindi. Henüz yürümeye başlamış ve dünyayı keşfe çıkmış bebeğiniz için alışveriş alanı oldukça çekici olacaktır. Diyelim bir markettesiniz, eğer bebeğinizi arabasına oturtmazsanız, bebeğiniz koşup raflardaki renk renk kavanozları ellemek, onları yere devirmek ya da elmalara top muamelesi yapıp onları yerlere atmak isteyebilir. Tabi ki ondan bu kadar eğlence vaat eden bir yerde arabasında sessiz sakin oturmasını bekleyemezsiniz. Yaşadığı engellenme nedeniyle huzuru kaçıp ağlamaya başlayabilir. Öte yandan böyle bir mekânın büyüklüğü, kalabalığı, yüksek volümlü müzikleri, ürün çeşitliliği bebeğin karşılayabileceğinden daha fazla uyarılması sonucu yorulması ve korkmasına neden olabileceğinden yine ağlamasına neden olabilir.

alisverisÇOCUĞUNUZLA ALIŞVERİŞE ÇIKARKEN…

* Karnının tok, uykusunu almış ve altının temiz olmasına dikkat edin. * Alışverişe çıkmadan önce mutlaka bir liste yapın ve girdiğiniz markette doğrudan aradığınız ürüne yönlenin, fazla oyalanmayın. * Bebeğiniz mutlaka arabasında otursun ve markete girmeden önce eline oynayıp meşgul olabileceği bir oyuncak ya da atıştırabileceği bir meyve verin. Eğer huysuzlanırsa en kısa sürede alışverişinizi tamamlayıp mağazadan ayrılmaya çalışın. * Huysuzlandığında koltuğuna eğilip onunla göz göze gelecek şekilde konuşup rahatlatıcı bir şeyler söyleyin ya da fiziksel temas ile sevginizi göstermeye çalışın. * Çocuğun plan dışı isteklerine hemen itiraz ederseniz ısrarcılığı daha artacaktır. Mutlaka onu dinleyin, neden istediğini anlamaya çalışın, gösterdiği eşyaya bir göz atın, beğenisine saygı gösterin. * Çocuğunuz yorgun, sıkılmış ya da aç olduğunda da ısrarcı olabilir. Bu süre uzadıkça belki farkına varmasanız ancak siz de yorulursunuz ve çocuğunuzu yatıştıracak, onunla empati kurabilecek zihinsel enerjiniz yetersiz kalabilir. Bu nedenle alışveriş süreniz olabildiğince kısa olmalıdır. * Yanınızda çocuğunuzun sevdiği bir oyuncağını ya da kitabını almayı unutmamalısınız. * Huzursuzluğunu fark ettiğinizde alışverişinize kısa bir ara verip onunla birebir temas kurabilirsiniz. * Canı sıkılıyorsa alışverişle ilgili oyunlar yaratabilirsiniz. Size yardım etmesini isteyebilirsiniz. * İlkokul öncesi çocuklar için alışveriş öğretici de olabilir. Bazen alışveriş bitince sevdiği bir yere gideceğiniz ya da sevdiği bir yiyeceği alacağınız vaadiyle can sıkıntısını geçirebilirsiniz. * Ebeveynin alışveriş davranışı çocuğa da örnek teşkil edecektir. Çocuğunuza hayır deyip, hiç aklınızda olmayan bir çift ayakkabı almaya girişirseniz çocuğunuzun hayal kırıklığı, size duyduğu öfke ve ısrarcılığı da şiddetlenecektir. HÜRRİYETAİLE

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:27 Ocak 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.