Çocuk ve gençler oyun ve sanatla tedavi ediliyor

Üsküdar Üniversitesi Pediatrik Ergoterapi Kliniği açıldı.

Gelişimsel geriliği ve özel ihtiyaçları olan 0-14 yaş arası çocuk ve genç hastaların günlük yaşam kalitesini artırmak amacıyla Üsküdar Üniversitesi bünyesinde kurulan Pediatrik Ergoterapi Kliniği hizmete girdi. Klinikte uygulanan terapi ve eğitim seanslarında oyun yoluyla çocuğun duyusal, psikolojik ve fiziksel ihtiyaçlarında daha duyarlı hale gelmesi amaçlanıyor.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ergoterapi Bölümü bünyesinde kurulan Pediatrik Ergoterapi Kliniği, Altunizade Güney Yerleşkesi’nde hizmete girdi.
Klinikte gelişimsel geriliği ve özel ihtiyaçları olan 0-14 yaş arası çocuk ve genç hastaların günlük yaşam kalitesini oyun ve sanat yöntemleri kullanarak artırmak hedefleniyor. Kişiye özgü gelişim programına göre rehabilitasyon uygulanıyor. Klinik ekibinin yaklaşımı ve çocuk için hazırlanan sıcak çevre ile çocuğun yaşına ve durumuna göre en uygun hedeflere ulaşılması amaçlanıyor. Terapi ve eğitim seansları ile oyun yoluyla çocuğun duyusal, psikolojik ve fiziksel ihtiyaçlarında daha duyarlı hale gelmesini sağlamak hedefleniyor.

Ergoterapistler çocukların oyun oynaması, öğrenmesi, arkadaşlarıyla sosyalleşmesi ve kişisel bakım becerilerini bir bütünlük içinde yapması, bu becerilerini en yüksek potansiyele çıkarmaya yardım etmek için aile merkezli yaklaşıma dayanan oyunlar kullanıyor. Burada çocukluktan yetişkinliğe geçişte bağımsız olmalarına yardım etmek hedefleniyor.Çocuk ve gençler oyun ve sanatla tedavi ediliyor

Ergoterapi Bölümü Öğretim Görevlisi Shahram Mohseni, çocuklar için üç ayrı terapi yönteminin uygulandığını söyledi. Mohseni, uygulanan terapi yöntemleri ile ilgili şu bilgileri verdi:

“Duyu Bütünleme Odası; Çocuğun vücudunda görme, dokunma, hissetme gibi duyuların harekete geçirilerek bu duyuların uyumlu olarak çalışması ve bir dengeye getirilmesi sağlanıyor. Böylece beyin gelişimi için bir ön hazırlık yapılarak öğrenme yeteneklerinin artırılması hedefleniyor. Örneğin dokunma duyusu hassas olan bir çocuk halıya bastığında aşırı tepki gösterebiliyor. Burada yapılan tedavi ile dokunma, hissetme ve tanıma gibi beyinsel koordinasyon tedavisi uygulanıyor. Burada tamamen oyuncaklar ve özel hazırlanan uygulama cihazlarından yararlanılıyor.

Dikkat Bozukluğu Odası; Burada da çocukların fiziksel gelişimi ile zihin dengesinin oluşması sağlanıyor. Oyuncaklar ve özel oyunlarla terapi gerçekleştiriliyor. Ödül sistemi ile çocuklar küçük oyunlar eşliğinde eğitiliyor.  

Kaba Hareketler Odası: Burada fiziksel olarak dengeli hareketler yapılması üzerine bir çalışma yapılıyor. Örneğin merdiven çıkma, dengeli yürüme, dirsek ve el kullanma, sarılma gibi el ve ayak hareketlerini geliştiren çalışmalar yapılıyor.  Vücudun refleks vermesi, hareket kontrolü öğretiliyor.”

Çocuk ve gençler oyun ve sanatla tedavi ediliyor 2


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:15 Ocak 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.