Çocuk şiddeti evde öğreniyor

Ailesinden şiddet gören, televizyon ya da internette bu tür görüntüler izleyen çocuklar, daha fazla şiddet uyguluyor.

Ailesinden şiddet gören, televizyon ya da internette bu tür görüntüler izleyen çocuklar, daha fazla şiddet uyguluyor.

Haber3Erzurum'da yapılan bir araştırmada, ailesinden şiddet gören, televizyon ya da internette bu tür  görüntüler izleyen çocukların, daha fazla şiddet uyguladığı ortaya çıktı. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr.  Rıdvan Küçükali ile Erzincan Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Yrd.  Doç. Dr. Özlem Bektaş Öztaşkıran, Sosyal Bilgiler dersinin şiddetin  önlenmesindeki rolünü tespit edebilmek için “Öğrencilerde Şiddet İçerikli  Tutumların Oluşmasına Etki Eden Faktörlerin Engellenmesinde Sosyal Bilgiler  Dersinin Rolü ve Önemi” konulu bir araştırma yaptı.

ÇOCUK RUH SAĞLIĞI İLE İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİ İÇİN TIKLAYIN...

Öğretim üyesi Küçükali,  çalışma  kapsamında Erzurum'da 20 ilköğretim okulunda, 500 öğrenciye anket uyguladıklarını  söyledi. Küçükalı, anketin yanı sıra, şiddetin zararlarını çocuklara anlatabilmek  için broşür ve kitapçıklar da hazırlayarak, okullara dağıttıklarını belirterek,  şöyle konuştu: “Şiddet uygulama eğiliminde olan çocukların, okulda düzenlenen sosyal  faaliyetlere daha az katıldıklarını gözlemledik. Şiddetin önlenmesi için bunların  daha çok sosyal etkinliklere katılması gerekiyor. Çalışmada, öğrencilerin  birbirlerine lakap taktıklarını gözlemledik. Özellikle ilköğretim okulunda  çocukların üstünlük kurmak için lakap taktıklarını gördük. Bu çok yanlış bir  tutum.” Özellikle ev içerisinde şiddet varsa, o öğrencilerin şiddete daha  eğilimli olduklarını da gözlemlediklerini bildiren Küçükali, “Ailede şiddet  gören çocuklar, şiddete maruz kalmalarına rağmen, şiddet özelliğini okullarda  daha fazla kullanıyorlar” diye konuştu. Yrd.Doç.Dr. Küçükali, bu sorunun çözümü için velilere kadar uzanan  birtakım çalışmaların yapılarak ailelere de eğitim verilmesini önerdi.

GÖRSEL MEDYANIN, ÖĞRENCİLER ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Görsel medyanın şiddet içerikli bir takım ifadeleri ön plana çıkaracak  şekilde sunmasının, çocukları etkilediğini savunan Küçükali, “Kırdılı, vurdulu  filmlerin, mafya tipi ifadelerin televizyonda sıkça yer aldığı dönemlerde,  okullardaki öğrencilerin şiddet oranlarının arttığını gözlemledik. Görsel medyada  şiddet içerikli ifadeler ne kadar fazla olursa, okullardaki şiddet oranları da o  kadar artıyor” diye konuştu. İnternet üzerinden oynanan oyunların bir çoğunun öldürme, para elde etme,  savaş, soyma ve kazalara yönelik ifadelerle dolu olduğunu dile getiren Küçükali,  şunları kaydetti: “Bu tür oyunları daha çok çocukların oynaması bir sıkıntı olarak  karşımıza çıktı. Oyun içerisinde yer alan çocukların okulda da oyun ifadelerini  bu doğrultuda gerçekleştirmeye çalıştıkları gözlemlendi. Hatta az da olsa  mahalle, bölge savaşları gibi toplanıp küçük birlikler oluşturarak, birbirleriyle  kozlarını paylaşmaya yönelik davranışlar sergilediklerini tespit ettik. Son  dönemde çekilen filmlerde de şiddet içerikli ifadelerin fazlasıyla yer alması,  çocukların okuldaki şiddet eğilimlerini artırdığını gözlemledik.”

ŞİDDETİ ÖNLEME TEDBİRLERİ

Okullardaki şiddetin önlenmesi için bütün kurumların ortak bir takım  davranış biçimleri oluşturarak, çalışmalar yapmasını öneren Küçükali,konuşmasını  şöyle sürdürdü: “Son dönemde sadece dizi ve filmlerde şiddet içeren ifadelerin konulması  yeterli değil. Haberler, genelde bütün aile fertlerinin evde olduğu saatlerde  seyrediliyor. Haberlerde de şiddet uyarı işareti mutlaka kullanılmalı. Çünkü  özellikle terör olaylarında küçük çocukların ön plana çıkartıldığı sahnelerde  diğer çocukların da bunu bir eğlence olarak algıladığını ve böyle bir ifade  içerisine girme eğiliminde olduğunu gördük. Bu ifadeler haberlere konulurken,  dikkatli ve tedbirli şiddet işaretleri geliştirilmelidir.” Şiddetin üst sınıflarda engellenmesinin daha zor olacağına işaret eden  Küçükali, “Şiddetin daha ilköğretim çağında engellenmesi gerekiyor. Çünkü üst  sınıflarda ergenlik, benlik duygusu gibi yeni sorunlar da ortaya çıkıyor. Bunun  için şiddetin ne olduğu ve nasıl önleneceğini yönelik erken yaşlarda çalışma  yapılmalıdır” diye konuştu. A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:17 Ocak 2012Yayınlanma Tarihi:18 Ocak 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.