Çocuk Psikiyatri Önemi
Çocuk psikiyatrisi kavramı çocuk psikologları ya da çocuklarla ilgilenen pedagoglarla karıştırılan bir kavramdır.

Çocuk psikiyatri kavramı çocuklarda muayene sonrasında sağlıklı bir gelişim süreci için izlenmesi gereken yol ve yöntemleri belirleyen uzmanları tanımlar. Çocuk psikiyatrisi konusunda uzman olan doktorların inceledikleri konular bakımından erişkin psikiyatrisi, çocuk nörolojisi, pediatri ve de sosyal çalışmalar yapan doktorlar ile yoğun bir birliktelik işbirliği içerisindedirler.
Çocuk Psikoloğu ile Çocuk Psikiyatrının Farkı
Her iki bölümde görev yapan doktorların temel amacı çocuklarda sağlıklı bir gelişim sürecinin yaşanması için gerekli yardımı sağlamaktır. Sağlıklı gelişim süreci içinde fiziksel gelişim, zihinsel gelişim ve ruhsal gelişim gibi 3 temel kısım bulunmaktadır. Çocuk psikoloğunun görev alanı içinde çocuğun sorunları çözmesini sağlamak, sorunlarla sağlıklı başa çıkabilme becerileri kazandırmak ve öz değerini sağlıklı olarak geliştirebilmesini sağlamak bulunmaktadır. Çocuk psikiyatrının görev alanı içinde ise çocuğun fiziksel ve zihinsel olarak sağlıklı olmasına yardımcı olmak, gerekirse bu konuda ilaç tedavisi için ilaç reçete edebilmek de görevleri içinde bulunur.
Çocuk Psikiyatri Tarafından Yapılan Uyarılar
Çocuk psikiyatrların ebeveynlere yaptıkları önemli uyarılar arasında;
• Çocuğun notlarında belirgin düşme
• Okula gitmede kaygı yaşama
• Fiziksel olarak gelişebilen şikâyetler (örneğin karın ağrısı ve baş ağrısı gibi)
• Başkalarına ya da kendine karşı saldırgan olma
Belirtilen bu durumlarda mutlaka uzmanlardan yardım almak gerektiği belirtiliyor. Ergenlik öncesi dönemde çocukların notlarında düşüş olması, yeme ve uyuma düzeninde değişiklik, konsantrasyonda zorlanma, cinsel rol yapma gibi işaretlere dikkat edilmesi öneriliyor.
Çocuğunuzu Ne Zaman Pedagog ve Çocuk Psikiyatristine Götürmelisiniz
Çocuğun basit olarak değerlendirilebilecek problemleri bulunuyorsa doğru bir yolda ilerleyebilmek için pedagogdan destek alınması gerekir. Pedagog uzmanları ebeveynler açısından önemsenmeyen semptomların değerlendirilmesini ve doğru bir tedavi uygulanabilmesi için çocuk psikiyatristine yönlendirilmeyi sağlarlar. Çünkü erken teşhis uygulanacak olan tedavinin başarısını arttırır. Çocuk psikiyatri uzmanları ise çocuğun tedavi süresi boyunca anne ve babanın çocuğa nasıl davranmaları gerektiği konusunda yönlendirme yaparlar. Doğru bir danışmanlık ve uygun bir terapi sürecinin uygulanabilmesi için pedagoga yönlendirme işlemini üstlenirler.