Çocuğunuzla arkadaş olmayın

İngiltere’de yayımlanan The Times gazetesi çocuklarıyla sağlıklı bir ilişki kurmak isteyen ebeveynlere altın değerinde tavsiyeler verdi. Çocuğunuzla arkadaş olmayın.

İngiltere’de yayımlanan The Times gazetesi çocuklarıyla sağlıklı bir ilişki kurmak isteyen ebeveynlere altın değerinde tavsiyeler verdi. Çocuğunuzla arkadaş olmayın.

 İŞTE İYİ ANNE BABA OLLMANIN YOLLARI

 İngiliz Psikolog Tanya Byron’a danışan gazeteye göre çocuklarıyla arkadaş olmak isteyen ebeveynler yanlış bir yol izliyor. Byron, ebeveynlere çocuğun rol modeli, koruyucusu, oyun arkadaşı ve destekçisi olmayı önerirken arkadaşı olmayı kesinlikle tavsiye etmiyor. Ünlü psikologa göre çocuklarıyla arkadaş olan ebeveynler bir süre sonra otoritelerini kaybediyor. Çocukların kendilerini arkadaş gibi sevmelerine kısa sürede alışan ebeveynler sınır koymaya çalıştıklarında aşırı tepkilerle karşılaşıyor. Bunun üzerine de çocuğun üzerinde otorite kurmaktan vazgeçiyorlar. Byron ebeveynlere önermediği arkadaşlığın çocuk büyüdükçe mümkün olabileceğini söylüyor.

0-6 YAŞ GELİŞİMİ HAKKINDA HER ŞEY

Çocuk ebeveyn ilişkisi konusunda uzman olan Byron’a göre çocuğuna sevgisini yeterli derecede gösteren bir ebeveynin nadiren de olsa ‘Senden nefret ediyorum anne’ veya ‘Senden nefret ediyorum baba’ cümlelerini duymaları normal olarak karşılanıyor. Ebeveynlerin bu durumu önemsememeleri gerekiyor.

ÇOCUĞUNUZDA DAVRANIŞ BOZUKLUĞU MU VAR

SÖZ DİNLETEMEZSİNİZ

Byron çocuklarıyla arkadaş olan ebeveynlerin sözlerini dinletemeyecekleri konusunda uyarıyor. Buna göre çocuklar ebeveynleri arkadaş olarak gördüklerinde yatma veya yemek yeme saatlerine bile kendi başlarına karar vermeye başlıyor. Ayrıca çocuklar bu durum karşısında ebeveynlerinden sadece istedikleri yapıldığında hoşlanıyor. Gelecekte edinecekleri arkadaşlarından da her istediklerini yapmalarını bekledikleri için hayal kırıklığına uğruyorlar. Byron çocukların istikrarlı bir disiplinle büyütülmesini öneriyor. Çocuklar bu şekilde büyütüldüklerinde sorumluluk duygusu yüksek yetişkinler haline geliyor. Byron çocuk yeterince büyüdüğünde ebeveyn ve çocuk arasındaki arkadaşlığın kendiliğinden gelişeceğini söylüyor.  MİLLİYET

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:31 Temmuz 2012Yayınlanma Tarihi:03 Ağustos 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.