Çocuğunuza oyunla yemek yedirin

Yemek saatlerini daha eğlenceli hale getirmek sizin elinizde! Çocuğunuza oyunla yemek yedirin.

Yemek saatlerini daha eğlenceli hale getirmek sizin elinizde! Çocuğunuza oyunla yemek yedirin.

Oyun çocukların gelişimlerinin çok önemli bir parçası. Oyunlar çocukların hem fiziksel hem de zihinsel gelişime katkıda bulunduğu gibi sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmada da yardımcı olabilir. Peki ama nasıl? cocukyemekÇocuk oyun oynarken hem yaşadığı sıkıntıları dışa vurur hem çevresiyle ilişki kurmayı öğrenir. Oyunun çocukların fiziksel gelişimi, zihinsel gelişimi, psiko-motor gelişimi, dil ve sosyal gelişimi, duygusal gelişimi üzerine çok ciddi faydaları var. Oyunları çocukların beslenmesiyle ilişkilendirebilirsek, sağlıklı beslenmeyi savaş olmaktan çıkarıp eğlenceli ve kolay kabul edilebilir bir hale getirebiliriz.

ÇOCUK GELİŞİMİ HAKKINDA HER ŞEY

Sağlıklı beslenme oyunlarla pekiştirilebilir yalnız dikkat edilmesi gereken nokta yemek yemeyi oyuna çevirmemek olmalı. 6. aydan itibaren, yani ek besinlere başladığınız anda yemek oturarak; önce mama sandalyesinde, büyüdüğünde masada aile ile beraber yenmeli. Birlikte hazırladığınız yemeği yemek de çocuğunuz için daha kolay olacaktır. Kereviz ve havuçtan yapacağınız sarman kedi salatası ilgisini mutlaka çekecektir. Çocuklar süper kahramanlara çok meraklı ve hep onlar gibi olmak istiyorlar. ‘Sen süper kahraman olsan ne yerdin?’ oyunu da daha sağlıklı beslenmeleri için yardımcı olabiliyor. Buzdolabına en sevdiği süper kahramanın ağzından beslenme notları da hazırlayabilirsiniz. ‘Bugün kaç tane meyve yedin?’ gibi.

ATIŞTIRMALIK SEÇERKEN DİKKAT EDİLECEKLER

Markette çocuklar birbirinden renkli ve eğlenceli yiyeceklerin arasından bir tane almadan kesinlikle marketin kapısından çıkmıyor. Bu durumda dikkat edilmesi gereken noktalar çikolatalar arasında kaybolduysanız ilk dikkat etmeniz gereken şey çocuğunuzun fazla yemesini engelleyecek porsiyon boyutu olmalı. Alacağınız çikolatanın 20-25 gr kadar olmasına dikkat edin. Gofret daha hafif olduğu için miktar 30-35 gr’a kadar çıkabilir.

ÇOCUĞUNUZLA DOĞRU İLETİŞİM KURMANIN YOLLARI

Atıştırmalık niyetiyle verdiğiniz ürünlerin 170 kcal’yi geçmemesine dikkat etmenizi öneririm. Çocukların günlük 1700 kcal alması gerekir. Atıştırmalıkların da bu enerjinin %10’unu geçmemesini ve bu sırada bol sütlü ya da vitaminli, mineralli içerikleriyle fayda sağlamasını isteriz. Bu da önemli bir seçim kriteridir. Besinleri hem daha zengin sunmaya hem de zenginleştirilmiş besinler tercih etmeye çalışın. Bir ürünü satın alırken özellikle sütlü olması, vitamin, mineral içermesi ve enerjisinin de çok yüksek olmamasına dikkat edebilirsiniz.

YEMEK YERKEN ELLERİNİ KULLANMASINA İZİN VERİN

Çocuğunuz bırakın yemeğine dokunsun, oynasın, parmaklarını ağzına götürsün. Yemek yemek ve yedirmek, oyun oynamak kadar zevkli olmalı. Renkli tabaklar, piknik gibi hazırlanmış öğle yemeği, evcilik tadında hazırlanmış akşam yemeği ile ailecek yapılan zevkli bir etkinliğe dönüştürebilirsiniz yemek saatlerini. Sebze yemeyi reddeden bir çocuğa alternatif olarak meyve vererek ya da peynir sevmeyen çocuğa ev yapımı meyveli yoğurt hazırlayarak ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri almasını sağlanabilirsiniz. HÜRRİYET AİLE

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:10 Aralık 2014Yayınlanma Tarihi:12 Aralık 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.