Çocuğunuz söylediklerinizi umursamıyor mu?

Okul öncesi dönemde çocuklar ebeveynlerinin bazı sözlerine kulak asmamaya başlayabilirler.

Bebeklik döneminin sona ermesiyle birlikte çocukların kendilerine olan güveni artar, daha özgür ve bağımsız birer bireye dönüştüklerinin farkına varırlar. Ona söylediklerinizi duyurabilmek için farklı yöntemler deneyebilirsiniz. Bunlar;

- Söylediklerinizde açık ve gerçekçi olun. Çocuğunuza yapmasını söylediğiniz şeyin açık ve net olmasına dikkat etmelisiniz.

- Çocuğunuzun sizin önemsediğiniz konulara saygı göstermesi, sizin de onun önemsediği konulara, bazen size çok çocukça gelse bile önemsemenizle mümkündür. Örneğin: çocuğun sevdiği kırık bir oyuncağı çöp olarak görüp çocuğa hiç bir açıklama yapmadan atan bir anne, çocuğun duygularını önemsemediği için aynı karşılığı çocuktan da görür.

- Okul öncesi dönemde çocukların 2 ya da 3 adımdan uzun talimatlarınızı anlamakta zorlanabileceğini unutmayın. Çocuğunuza istediklerinizi yapması için zaman verin. Parka gidip oyun oynarken bir anda "haydi gidiyoruz" demek yerine ona zaman tanıyarak "bir kaç dakika sonra gideceğiz" diyerek uyarıda bulunmanızda fayda vardır.

- Çocuklara sürekli olarak söz dinletme amacı taşıyan yetişkinler çocuklar tarafından hoş karşılanmaz. Çünkü söz dinletme amacıyla sürekli ya nasihat ya emir kullanırlar ve ses tonlarında daima hakim olma isteği vardır. Çocuklar kendisine hakim olmaya çalışan ve sürekli emir vermeye çalışan bir anneden soğuyabilir. Çocuğun yetişkini dinlemesi için her şeyden önce sevmesi sayması gerekir. Çocuklara hakim olmaya çalışan yetişkinler ise malesef çocukları tarafından ciddiye alınmazlar. Saygı görmezler, bazen ömür boyu saygı görmezler.

- Yapmasını istediğiniz konuları basamaklara ayırarak ondan istemenizde yarar vardır. "Lütfen odana gidip kirli çoraplarını bana getirebilir misin" dediğinizde onun için açık bir yönlendirme yapmış olursunuz.

- İstediklerinizi yapması için çocuğunuzu sürekli motive etmeyi deneyebilirsiniz. Sadece siz istediğiniz için yapmak zorunda olması onu isteksiz kılıyor olabilir. Çocuklar iltifat almayı, sizin tarafınızdan takdir görmeyi çok ister. Ayakkabılarını kendisi giydiği zaman onunla gurur duyduğunu söylemeniz hoşuna gider, ya da söylediklerinizi yaptığında ne kadar iyi bir dinleyici olduğunu vurgulamanız ve onu takdir etmenizden fazlasıyla mutlu olacaktır.

- Çocuğunuza yapmasını istediğiniz şeyleri yaptırabilmek için "hayır" kelimesi yerine alternatifler arayın. Arabada koltuğunda gitmek, yemeğini masada yemek gibi mutlaka uyulması gereken kurallar haricinde daha esnek olmayı deneyebilirsiniz. Örneğin paten kaymayı denemek isterse deneyebileceğini söyleyebilir ya da baban sana yardım eder diyerek onu cesaretlendirebilirsiniz.

- Aslında ana babaların çocuklarıyla ilgili sordukları her sorununun çözümü çocukla iletişimi kuvvetlendirmekledir. Sorular başka başka gibi görünür ama temelinde annenin çocuğa kendini anlatamaması ve çocuğu anlayamaması yatar. Çocuklarımızın dünyasına girip onları anlamaya çalışmak, ve onların seviyesine uygun bir şekilde kendi isteklerimizi ve nedenlerini onlara anlatmak gerekir.

- Kimi ebeveynler de ben iyilikle yaklaştım gene olmadı diye yakınır. İyilikle yaklaşmak çocuk söz dinlesin diye iyilikle yaklaşıyormuş gibi yapmak değildir. Çocuk söz dinlesin diye vereceğiniz emri biraz daha yumuşak ses tonuyla vermek de değildir. İyilikle yaklaşmak, çocuk ve sizin için iyi davranış, çocuğa şefkatinizi ve anlayışınızı göstereceğiniz davranıştır. Ve onu düşündüğünüz için ona zarar gelmesin diye bazı şeylere izin vermediğinizi çocuğunuza anlatabilmektir.

HÜRRİYET


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:01 Mayıs 2017Yayınlanma Tarihi:07 Ocak 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.