Çocuğunuz 2-3 yaşında neler söyleyebilir

Uzmanlar 2-3 yaş arasındaki bir çocuğun 2 veya 3 kelimeli cümleler kurabilmesi gerektiğini aksi halde gecikmiş konuşma durumundan şüphelenebileceğini söylüyor.

Uzmanlar 2-3 yaş arasındaki bir çocuğun 2 veya 3 kelimeli cümleler kurabilmesi gerektiğini aksi halde gecikmiş konuşma durumundan şüphelenebileceğini söylüyor.

Uzmanlar, 24-36 ay arasındaki çocukların “Bu ne, top nerede, ben kimim?” gibi soruları anlıyor ve anlamlı cevap veriyor olmaları gerektiğini belirtip, gecikmiş konuşma durumuyla ilgili şunları söylüyor:

ÇOCUĞUNUZDA KONUŞMA BOZUKLU MU VAR

“Gecikmiş konuşma bir çocuğun yaşıtlarıyla benzer konuşma becerilerini sağlayamaması olarak tanımlanabilir. Bir çocuk yaşıyla uyumlu beklenen konuşmayı sağlayamıyorsa bu bir ‘konuşma bozukluğu’ olabilir veya ‘gelişimsel dil gecikmesi’ olabilir. Herhangi bir organa bağlı olarak konuşmada bozukluk olmasına ‘organik konuşma bozukluğu’, herhangi bir organda bozukluk olmadan ortaya çıkan duruma ‘işlevsel konuşma bozukluğu’ denir.”

GECİKMİŞ KONUŞMAYA NEDEN OLAN DURUMLAR

- Ailesel dil gecikmesi - Gelişimsel dil gecikmesi - Prematüre doğum veya büyüme gelişme geriliği - İki dil konuşulması, sağ el- sol el kullanılması gibi çatışma yaratan durumlar - İşitme kayıpları, işitmenin algılanması bozuklukları - Dil bağı, yarık damak-dudak gibi ağız içi problemleri - Otizm, zekâ geriliği yapan hastalıklar - Psikososyal uyaran eksikliği -“Üzerine titrenen çocuk”; çocuğa konuşma fırsatının verilmemesi HÜRRİYET AİLE

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:27 Haziran 2012Yayınlanma Tarihi:30 Haziran 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.