Çocuğum zor konuşuyor

Oğlumda küçüklüğünden beri bir konuşma bozukluğu var. 5 yaşında. 2,5-3 yaşlarında bir kekemelik mi konuşma bozukluğumu desem bi durum başladı. Zor konuşuyor, kekeme olabilir mi.

SORU merhaba 4 kızım var. Biri sınavlara diğerleri üniversiteye hazırlanıyor. Evde herkes birbirine karşı saygısız ve çok asabi sürekli bağrışma ve kavgalar oluyor tabii. Gelir düzeyimiz yetersiz olduğundan çocukları gezdiremiyoruz evimizin alan olarak küçük oluşu kızlarımı etkiler mi?

CEVAP Ülkemizde sınavlar önemli bir stres kaynağıdır. Böyle bir sınava hazırlanan kişide sıkıntı, huzursuzluk, hırçınlık, çabuk parlama, uyku ve iştah bozuklukları, insan ilişkilerinde bozukluklar görülebilir. Kızlarınızn da bu dönemde gergin olması normaldir. Yeter ki, bu gerginlik ilişkileriniz bozmasın, çalışmalarını olumsuz etkielemsin. Çalışma konusunda herkesin bir alışkanlığı vardır: Sessiz bir ortamda çalışma, müzik dinleyerek çalışma, sabahın erken saatlerinde veya gece geç saatlerde çalışma gibi. Bunlar için kişiye ait bir yerin olması olumludur. Sıkışık bir ortamda çalışmak güçtür ve gerginliği artırabilir. Gezme konusunda endişelenmenize gerek olmayabilir, çünkü kızlarınızın hepsi durumu değerlendirecek ve anlayacak yaştalar.

 SORU 6,5 yaşında bir oğlum var. 2,5-3 yaşlarında bir kekemelik mi konuşma bozukluğumu desem bir durum başladı. Çok heyecanlı ve hızlı konuştuğu zamanlar özellikle kekemelik oluyor ama her kelimede değil, bazı kelimelerde. Bazen de özellikle dikkat ettim B harflerinde takılma oluyor b b b diyor.Ama her kelimede yapmıyor bunu. Aynı zamanda bazen de çok sinirli

CEVAP Oğlunuzun konuşmayla ilgili sorunu yaklaşık dört yıldır varmış, doğal olarak bu uzun bir süre olarak düşünülebilir. Konuşmaya başlamada ve sürdürmede güçlük bir stres yaratan durumla, korkuyla başlayabilir. Heyecan, sinirlilik ve ortamda yabancıların olması bu durumu kötüleştirir. Çoğu kendiliğinden geçer. Evde sorun varsa, bu da konuşma güçlüğünün sürmesinde önemli olabilir. Sürenin uzunluğunu da dikkate alarak bazı öneriler yerine, bir çocuk ve ergen psikiyatristine başvurmanız uygun olur.

SORU Yaklaşık bir iki yıldır ara ara kendimi çok mutsuz ve huzursuz hissediyorum normal hayatımda da çok sinirli bir insanim ayrıca düzenli olmak içinde aşırı bir çaba harcıyorum. CEVAP Tüm insanlar günlük yaşamın çeşitli özelliklerine bağlı olarak ara ara huzursuzluk, sıkıntı gibi olumsuz duygular yaşayabilir. Bunlar belli bir nedene bağlıysa ve uzun sürmüyorsa, önemli olmayabilir. Düzenli olmak için aşırı çaba harcamak, kendinizi zorunlu hissetmek gibiyse (aşırı titizliğe bağlıysa) farklı, çok dağınık olduğunuz için düzenli olmaya çalışmak gibiyse farklı değerlendirilir. Sinirlilik dahil, belirttiğiniz belirtiler mutlaka bir bozukluk olduğunu da göstermeyebilir. Bu durumda kişilik özelliklerinizin değerlendirilmesi yarar sağlayabilir. Kendi çabanızla bunların üstesinden gelemezseniz, bir psikiyatriste başvurmanız uygun olur.

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:11 Nisan 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.