Çocuğum neden konuşmuyor

Çocuğunuz konuşmuyorsa üzülmeyin! İletişim sağlamanın en önemli yolu konuşmadır. İşte çocuklarda gerçekleşebilecek konuşma problemleri ve bunların nedenleri.

Çocuğunuz konuşmuyorsa üzülmeyin! İletişim sağlamanın en önemli yolu konuşmadır. İşte çocuklarda gerçekleşebilecek konuşma problemleri ve bunların nedenleri.

Anne-baba olmanın zevkini yaşamak ve çocukların sosyalleşebilmesi için çocukların “dillenmesi” gerekir. Bu mucizevi olay birçok çocukta kendiliğinden gerçekleşir ve çocuklar anadillerini kendiliklerinden öğrenmiş olurlar. Ama bu iş sanıldığı gibi zahmetsiz değildir ve bir anda gerçekleşmez. Çocuğun iletişimi doğumla birlikte başlar. Çocuğun ağlamaya başlaması ve ağlamayı iletişim için kullanması bile bir çeşit dil becerisidir. Çocuklar, kısa zamanda ağlama seslerinden farklı sesler çıkarır ve işittikleri belli sesleri algılamaya ve yorumlamaya başlarlar. Pek çok çocuk, bir yaş civarı ilk anlamlı sözcüklerini çıkarıp en geç 2–3 yaş gibi düzgün bir şekilde konuşmaya başlar. Ancak bu durum bazen böyle olmayabilir ve çocuklar zamanında konuşmaya başlayamayabilirler. Ya da konuşmaya başlasalar dahi sesleri telaffuz etmeyle veya doğru sıraya dizmeyle ilgili sorunlar yaşayabilirler.

ÇOCUKLARDA KONUŞMA BOZUKLUKLARI İLE İLGİLİ BİLGİ ALIN

Bu sorunlar aileleri giderek endişelendiren bir hal alır. Bazen bu sorunlar uzun yıllar etkisini sürdürecek ve hatta tam olarak düzelmeyecek sorunların da habercisi olabilir. Çünkü dil ve konuşmayla ilgili sorunları olan çocuklarda sonrasında okuma ve yazmayı öğrenmede zorluklar görülebilir. Yani bu tip çocuklar ileriki yıllarda akademik başarısızlık, öğrenme sorunları, dikkat eksikliği, öz güven kaybı, yaşıtları ile ilişkilerde davranış sorunları ve uyum bozuklukları gibi alanlarda potansiyel risk taşımaktadırlar.

ÇOCUK GELİŞİMİYLE İLGİLİ HER ŞEY...TIKLAYIN...

KONUŞMA PROBLEMİNİN NEDENLERİ

Çocuğun konuşma problemlerinin görülmesinde birçok faktör rol oynayabilir. Doğumla birlikte gelen veya doğum sırasında oluşan sorunlar, kromozom anomalileri, motor gelişim geriliği, işitme kaybı ve görme özrü gibi bazı duyusal kayıplar, genetik bozukluklar, ailede gecikmiş dil öyküsü, zeka geriliği, yarık dudak/damak gibi konuşma organlarındaki yapısal sorunlar, otizm, yaygın gelişimsel bozukluk gibi problemler, çevresel koşullar, dil ve konuşma gelişimini destekleyici uyaranların az olması, anne-babanın tutum hataları gibi birçok nedene bağlı olabileceği gibi bazen tüm bu nedenlerden bağımsız olarak da görülebilmektedir.

ÇOCUKLARDA GÖRÜLEN KONUŞMA PROBLEMLERİ NELERDİR?

• Gecikmiş konuşma • Dili anlamada veya ifade etmede yaşanacak problemler • Artikülasyon (Telaffuz) ve Fonolojik problemler • Akıcılık sorunları (Kekemelik)

ÇOCUKTA KONUŞMA PROBLEMİ VARSA NE YAPMALI?

Çocuğunuzda yukarıda belirtilen problemlerden biri ya da bir kaçı gözlemleniyorsa, çocuğunuz seslere tepki vermiyorsa, siz ve diğer aile üyeleri çocuğunuzun ne dediğini anlamıyorsanız, ailede de geç konuşma ve konuşma problemi öyküsü var ise ve siz de dil gelişimi ve konuşmasının yaşıtlarından belirgin olarak geri olduğunu düşünüyorsanız, bu konuda uzman bir dil ve konuşma terapistinden yardım almanız faydalı olacaktır. Hürriyet Aile - Konuşma Terapisti Serkan Bengisu

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:08 Nisan 2013Yayınlanma Tarihi:06 Mayıs 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.