Çocuğum çok içine kapanık

16 yaşındaki kızım çok içine kapanık. Evde agresif bir kişi. Dışarıda çok çekingen.psikolojik yardım alması gerekiyor mu? Sosyalleşmesini nasıl sağlayabilirim şu ortama rağmen .

SORU Ben 2 yıllık evliyim ve evlenmeden önce annemi akciğer kanserinden kaybettim. 8 yıl önce de babamı kaybettim ve şu anda evliliğim çok kötü durum da sinirlendiğim zaman elim kolum uyuşuyor. CEVAP İnsanların en yakınlarını kaybetmesi elbette çok önemlidir ve bunun olumsuz etkileri görülecektir. Anne-babayı ve onların desteklerini kaybetmeye alışmak için zaman gerekir. Kişiye göre değişmekle birlikte, sizin alışmanız açısından yeterince zamanın geçtiği söylenebilir. Sinirlendiğiniz zaman kolunuzun uyuşması evliliğinizle ilgili sorunlarınıza bağlı olabilir. Genel olarak söylersek, bu tür belirtiler sıkıntıya, strese bağlı olabilir. Bunun giderilmesinde sorunun çözümlenmesi, stresle baş etmenin artırılması yararlı olur.

SORU Merhaba sorum şu. 16 yaşındaki kızım çok içine kapanık. Evde agresif bir kişi. Dışarıda çok çekingen.psikolojik yardım alması gerekiyor mu? Sosyalleşmesini nasıl sağlayabilirim şu ortama rağmen .
CEVAP Gençlik döneminde duygularda, düşüncelerde ve davranışlarda iniş-çıkışlar görülebilir. Anne-babayla çatışma yaşanabilir, başkaldırı görülebilir. Dışarıda çekingen olmayı da birlikte düşününce, durum daha önemli olabilir. Bu belirtiler her zaman bir hastalığı göstermemekle birlikte, kızınızın durumunun bir çocuk ve ergen psikiyatristi tarafından değerlendirilmesi kafanızdaki soru işaretlerini giderecektir.

SORU Ben askerden gedikten sonra çok sinirli insanların bazı laflarına tahammül edemeyen hemen sinirlenen sıkılan biri oldum artı annemi çok kırıyorum. Küfürbaz biri oldum.
CEVAP Yakınmalarınız askerlikten sonra başladığı için, önce onu gözden geçirmek gerekir. Askerlik yapmanın kişinin yaşamına düzenli olmak, sorumluluk almak gibi olumlu özellikler kattığı düşünülür. Öte yandan askerlikteki sıkı kurallar, emirlere uyma zorunluluğu, disiplin, orada yaşanan olaylar gibi özellikler bazı kişilerde olumsuz etki yapabilmektedir. Bu durum kişilik yapısıyla da ilgilidir. Yaşadığınız değişikliklerin hangi konularda, kimlere karşı, nerede, nasıl ortaya çıktığını belirledikten sonra, neden olduğu bulunmaya çalışılmalıdır. Bu belirtiler yaşamınızı ve insan ilişkilerinizi olumsuz etkilediği için bir psikiyatristle görüşmeniz yararlı olacaktır.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:17 Şubat 2012Yayınlanma Tarihi:15 Şubat 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.