Cinsel istismar tanıdıklardan geliyor

Cinsel istismarın genellikle çocuğun çevresinde ve bildiği mekanlarda gerçekleştiğini belirten uzmanlar, istismarcıların en az yüzde 80'inin çocuğun tanıdığı kişiler olduğunu söylüyor.

Cinsel istismarın genellikle çocuğun çevresinde ve bildiği mekanlarda gerçekleştiğini belirten uzmanlar, istismarcıların en az yüzde 80'inin çocuğun tanıdığı kişiler olduğunu söylüyor.

Haber5Yerel Girişimler İçin Kanada Fonu (CFLI) tarafından desteklenen ve Nevşehir Milli Eğitim Müdürlüğü ile Kapadokya Kadın Dayanışma Derneği ortaklığında yürütülen ''Sessiz Çığlık Projesi'' kapsamında düzenlenen ''Çocukların Cinsel İstismarını Önlemek'' konulu çalıştaya katılan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Sosyal Pediatri Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Betül Ulukol, istismarın genellikle çocuğun çevresinde ve bildiği mekanlarda gerçekleştiğini belirtti. İstismarcıların, en az yüzde 80'inin çocuğun tanıdığı kişiler olduğunu ifade eden Ulukol, istismara maruz kalan çocukların büyüdüğünde alkol, ilaç bağımlılığı, depresyon, intihar girişimi, sigara bağımlılığı, sağlığını riske atacak davranışlar, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, kronik akciğer hastalıkları gibi hastalıklarla karşı karşıya kalabileceklerini söyledi.

 ÇOCUK GELİNLER EN ÇOK GÜRCİSTAN VE TÜRKİYE'DE

İngiliz The Guardian gazetesinin Birleşik Krallığın raporuna dayanarak verdiği habere göre, her yıl dünyada 18 yaş altı 10 milyon çocuğun gelin olduğunu anlatan Medeniyet Üniversitesi Sosyoloji Ana Bilim Dalı Uzmanlarından Prof. Dr. Ahmet Cihan da, rapora göre erken ve zorla evlendirilme oranının Avrupa'da da yüksek olduğunu belirtti. Cihan, en yüksek çocuk gelin oranının yüzde 17 ile Gürcistan'da, yüzde 14 ile Türkiye'de yaşandığını söyledi. Türkiye genelinde 2001 ve 2009 yılları arasında 16-19 yaş aralığına göre evlenme oranlarına bakıldığında, 2001 yılında söz konusu yaş aralığında evlenen erkek sayısının 27 bin 125 olduğunu, bu rakamın 2009 yılında 16 bin 423'e düştüğünü dile getiren Cihan, 2001 yılında 16-19 yaş aralığında evlenen kadın sayısının 167 bin 525 iken, 2009 yılında bu sayının 143 bin 178'e düştüğünü vurguladı.

ELDEKİ VERİLER GERÇEĞİ YANSITMIYOR

Medeni Kanun uyarınca Türkiye'de resmi evlenme yaşının 17 olduğuna dikkati çeken Cihan, ''17 yaş öncesi gerçekleşen evliliklerin dini nikah yolu ile gerçekleştiği göz önünde bulundurulursa eldeki verilerin bize gerçeği yansıtmaktan uzak olduğu sonucuna varabiliriz. Resmi yollardan elde edilen bu veriler haricinde erken evlilik olgusunun altında yatan sosyolojik gerçekliği açıklamak için ülke çapında yapılmış bir araştırma henüz mevcut değildir'' diye konuştu. Cihan, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde erken evliliklerin sosyolojik nedenlerinin konu edinildiği bir alan araştırmasına göre, Şanlıurfa'da 18 yaş altı evlilik oranının yüzde 69.6, Diyarbakır'da ise 16 yaşın altındaki evlilik oranının yüzde 17.4, 18 yaş altı evliliklerin oranın ise yüzde 41.1 olduğunu ifade etti. NTV

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:18 Kasım 2011Yayınlanma Tarihi:19 Kasım 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.