Cinsel isteksizliğim var

Cinsel isteksizliğim var. Çok seyrek zamanlarda istek duyuyorum.

SORU 2001 yılında panik atak teşhisi konuldu. O yıldan itibaren ilaç kullanıyorum. Bir kaç kez bırakmayı denedim ama olumsuz neticelendi tekrar başladım. Sıkıntım evliliğim süresince cinsel hayatımı etkilemeye başladı. İlacın yan etkisini nasıl ortadan kaldırırım. CEVAP Panik bozukluğu genellikle tedaviden yarar görür. Bu kadar uzun süre ilaç kullanılması da olağan değildir. Panik bozukluğunun tedavisinde kullanılan ilaçların cinsel işlevleri bozucu yan etkisi vardır, zamanla azalması beklenir. Bu tür yan etkileri ortadan kaldırmak için ya ilaç değiştirilir (çoğunun benzer yan etkisi vardır), ya da bir başka ilaç eklenebilir. Panik bozukluğunun uygun tedavisiyle ilaç kullanmamak da mümkündür. Bunun için panik bozukluğunun psikoterapisi ilaçla birlikte yapılmalı, daha sonra ilaç kesilmelidir.

SORU Ben zaman zaman kendi kendime konuşuyorum bunun bir sorun olabileceği hiç aklıma gelmemişti. Ta ki bir programda buna benzer bir soruyla karşılaşıncaya kadar. Çok korkuyorum bu bir sorun mu bazen karşımda birisiyle konuşuyormuş gibi geçmişten pişmanlıklarımdan bazen de günlük canımı sıkan olaylarla ilgili o anda bahsedemediğim şeyleri söylüyorum acaba kendi kendime içimi dökmek mi bu. Yalnızlıktan mı normalde aklı başında davranan bir insanım bazen çabuk sinirlenip çabuk toparlıyorum kendimi. CEVAP Genel olarak kendi kendine konuşma bir patoloji olarak düşünülse de, her zaman anormal bir durum olmayabilir. Konuşmak sesli düşünmek, düşünmek sesiz konuşmaktır. Belirttiğiniz durum dışında herhangi bir belirti veya yakınmanız yoksa, sadece sesli düşünüyorsunuz demektir. Tek bir belirtiyle karar vermek doğru olmaz, sizin genel durumunuzun nasıl olduğu önemlidir. Yalnızlık, stres, günlük yaşamın sıkıntıları böyle bir duruma neden olmuş olabilir.

SORU Cinsel isteksizliğim var. Çok seyrek zamanlarda istek duyuyorum.

CEVAP Cinsel isteksizlik yaşla, stresle, cinsellik hormonlarıyla, bedensel hastalıklarla, psikiyatrik bozukluklarla, kullanılan ilaçlarla, cinsel eşe duyulan duygularla ilgili olabilir. Nedenini bulmak için bu tür etkenlerin gözden geçirilmesi gerekir. Bunlardan herhangi biri saptanırsa, tedavi edildiğinde veya neden ortadan kaldırıldığında cinsel isteksizlik de geçecektir. Yaş ilerledikçe cinsel isteğin azalması normal bir durumdur, hastalık olarak kabul edilmez.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:01 Kasım 2021Yayınlanma Tarihi:11 Aralık 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.