Çinliler neden yeşim taşını seviyor?

Çinliler zenginleştikçe yeşim taşına ilgi giderek artıyor. Ama görünürdeki ihtişam ve parıltının ardında yatan bazı karanlık gerçekler de var.

Çin’de Han hanedanlığı sırasında en zengin soylular, küçük küçük yeşim taşlarının birleştirilmesiyle yapılan elbiselerle gömülürdü. Bu o kişinin statüsünün sembolü olarak görülürdü. Ayrıca yeşim taşının fiziksel çürümeyi engellediği sanılıyordu.

Yüzyıllar boyunca Çin kültürü ile yeşim taşı arasında köklü bir bağlantı oldu hep. Çinliler açısından bu taş sağlık ve uzun ömrü temsil ediyor. Yeşim taşından elbiseler artık revaçta değil, ama Çinlilerin ilgisi artan zenginlikle paralel bir artış gösterdi.

Dünya çapında finans hizmetleri veren Credit Suisse şirketine göre, Çin’de 109 milyon kişilik bir orta sınıf var ve bunların toplam varlıkları 7,3 trilyon dolara ulaşıyor. İki milyondan fazla Çinli milyoner var.

Bu kadar zengin Çinli varken yeşim taşı gibi lüks ürünlerin bu kadar alıcı bulması şaşırtıcı değil. En kaliteli taşların altından daha değerli olabileceği söyleniyor.

Bu kadar değerli olması kötü niyetli insanların da dikkatini çekiyor elbette. İngiltere’de bir şebeke, müzelerden ve bir müzayede evinden 79 milyon dolar değerinde yeşim taşından yapılma sanat eserlerini çalıp sattığı için cezaevine girdi.

BBC TÜRKÇE


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:27 Mart 2019Yayınlanma Tarihi:20 Mayıs 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.