Çay tüketiminde dünya birincisiyiz

Çay tüketiminde dünya birincisiyiz. Türkiye çay tüketiminde dünya birincisi. Ama günde 5 bardaktan fazla çay tüketimi zarar veriyor.

Dünya Çay Komitesi’nin 2018 Dünya Çay Raporu’na göre kişi başına çay tüketiminde Türkiye birinci sırada. Yılda 3,5 kilogramlık çay tüketimiyle birinci sırayı alan Türkiye’nin çay tüketimini değerlendiren Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Gökçen Özüpek ise fazla çayın zararlarına dikkat çekiyor ve “Günde 5 bardak çaydan fazlası zararlı etki yapıyor. Aşırı çay tüketimi tansiyon artışına ve anemiye neden oluyor” diyor.

Dünya Çay Komitesi’nin raporuna göre kişi başına çay tüketiminde birinci olan Türkiye’yi kişi başına yıllık 2,4 kilogramlık tüketimle Afganistan izliyor, üçüncü sırada 2 kilogramlık tüketimle Libya bulunuyor. Diğer ülkelere kıyasla Türkiye’nin çay tüketiminin fazla olduğunu belirten İstanbul Aydın Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Araştırma Görevlisi Gökçen Özüpek, çay tüketiminin tamamen masum olmadığını söyleyerek önemli bilgiler verdi.

AŞIRI ÇAY TÜKETİMİ HANGİ SAĞLIK SORUNLARINA YOL AÇAR?

Aşırı çay tüketiminin neden olabileceği sağlık sorunlarına değinen Özüpek, “Çay tüketiminin tamamen masum olduğunu söyleyemeyiz. Bizim için elzem olan çay tüketim miktarıdır. Aşırı çay tüketimi, içeriğinde bulundurduğu ‘tanenler’ sebebi ile vücutta demirin emilimini engelleyeceğinden anemi (kansızlık) ismini verdiğimiz sağlık problemine sebep olmaktadır. Ayrıca içeriğinde bulunan kafein ise, fazla çay tüketimine bağlı olarak tansiyonu yükseltip, bireylerde taşikardiye sebep olabilmektedir. Ayrıca aşırı tüketildiğinde su kaybının oluşmasını da tetiklemektedir” ifadelerini kullandı.

DHA


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:02 Temmuz 2019

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.