Çay bitkisinin genetik sırları ortaya çıkarıldı

Çinli botanistler, hem yeşil hem de siyah çay üretiminde kullanılan Camellia Sinensis türü çay bitkisinin gen dizilimini ortaya çıkardı.

Çay bitkisinin ekonomik ve kültürel önemine rağmen bitkinin genlerine dair bugüne kadar çok az şey biliniyordu.

Çin'deki Kunming Botanik Enstitüsü'nden bitki bilimci Lizhi Gao "Çok farklı aromaları olsa da çay aromasının genetik temelinin ne olduğu hakkında hiçbir şey bilinmiyordu" diyor:

"Yeni dizilim teknolojileri ve genetik haritaların inşasıyla birlikte aromaların bir kısmını inceleyecek güncellenmiş bir çay bitkisi genomu üzerinde çalışıyoruz."

Camellia cinsinin altında bazıları süs bitkisi olmak üzere 100'den fazla tür bulunuyor. Fakat yalnızca Camellia Sinensis türü bitki çay üretimi için ticari olarak üretiliyor.

Araştırmacılar bu türün yapraklarında, çaya kendine has aromasını veren yüksek miktarda kimyasal olduğunu fark etti.

Camellia cinsindeki diğer bitki türlerinde ise bu kimyasallardan çok daha az bulunuyor.

İngiltere'deki Kew Kraliyet Botanik Bahçesi'nin Bilim Direktörü Yardımcısı Dr. Monique Simmons da bu araştırmanın çayın genetik yapısıyla ilgili önemli bilgiler verdiğini söylüyor.

BBC'ye konuşan Simmons "Bu araştırmanın çay üretimindeki kişilerin yanı sıra tıbbi ve kozmetik amaçla kullanmak üzere bitki üretenler için önemli sonuçları olabilir. Çünkü çaydaki bileşimler genellikler kozmetik veya tıbbi amaçla üretilen bitkilerdekiyle bağlantılı" diyor.

Çay bitkisinin gen dizilimini ortaya çıkarmak beş yıldan daha fazla zaman almıştı.

Çayın üç milyar baz çifti uzunluğundaki DNA'sı, kahve bitkisinin dört katı uzunlukta ve çoğu bitkiden daha uzun.

BBC TÜRKÇE


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:04 Mayıs 2017Yayınlanma Tarihi:03 Mayıs 2017

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.