Çalıştıktan sonra spor yap hafızana işlesin

Öğrenimden dört saat sonra yapılan spor hafızaya faydalı.

Araştırmalara göre, öğrenimden dört saat sonra yapılan yoğun fiziksel aktivite, öğrenilen bilgilerin hatırlanmasında faydalı oluyor.

Spor faaliyetinin beynin hafızayla ilgili bölümünde protein salınmasını sağladığı biliniyordu. Ancak bu son araştırma sporun zamanlamasının da önemli olduğunu gösterdi.

Current Biology dergisinde yayımlanan, Hollandalı bilim insanlarının çalışması için 72 insan üzerinde deneyler yapıldı.

Buna göre bir şey öğrendikten birkaç saat sonra yapılan spor hemen dersin ardından yapılan spordan daha etkili. Bir deneyde 40 dakikalık bir dersin ardından 72 kişi farklı gruplara ayrıldı.

Buna göre bir grup dersten hemen sonra spor yaparken, ikinci grup dört saat sonra spor yaptı, üçüncü grup ise hiçbir fiziksel faaliyette bulunmadı. Spor faaliyeti olarak egzersiz bisikletinde 35 dakika yoğun çalışma yapıldı.

ZAMANLI EGZERSİZ

İki gün sonra gruplar teste tutuldu ve ikinci grup hafıza sınavında en iyi performansı sergiledi.

Manyetik rezonans görüntülemesinde beynin hippocampus denilen öğrenme ve hafızayla ilgili bölümünde ikinci gruba ait beyin faaliyeti çok daha keskindi.

Fiziksel faaliyet yapan bedende üretilen dopamin ve norepinefrine gibi kimyasal bileşimlerin hafızayı güçlendirdiği düşünülüyor.

BBC TÜRKÇE


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:27 Nisan 2017Yayınlanma Tarihi:19 Haziran 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.