Büyük hedefler Alzheimer'a bağlı rahatsızlıkları önleyebilir

Rush Üniversitesi Tıp Merkezinde yapılan bir araştırmaya göre kişinin hayatta büyük hedeflerinin olması Alzheimer hastalığına bağlı olarak oluşan plakları ve düğümleri yok edebilir.

Rush Üniversitesi Tıp Merkezinde yapılan bir araştırmaya göre kişinin hayatta büyük hedeflerinin olması Alzheimer hastalığına bağlı olarak oluşan plakları ve düğümleri yok edebilir.

Araştırmada, büyük hedefleri olan kişilerin, beyinlerinde düğüm ve plak birikmiş olmasına karşın, yaşamdaki hedefleri daha az olan kişilerden daha yüksek bilişsel kavrama yeteneğine sahip olduğu gösterildi. Yani hayatta bir amacımız olması, bizi beyindeki plakların ve düğümlerin zararlı etkilerinden koruyor. Bu çalışmaya göre, belirli bir amaca yönelik etkinlikler, yaşlılıkta bile bilişsel yeteneklerimizi artırabiliyor.

ALZHEIMER HAKKINDA HER ŞEY

Çalışmayı yürüten Patricia A. Böyle ve ekibi herhangi bir nörolojik rahatsızlığı olmayan ve hayatını kaybetmek üzere olan 246 kişi üzerinde çalıştı. Bu kişiler ayrıntılı bilişsel testlerin ve nörolojik sınavların yer aldığı bir klinik değerlendirmeye tabi tutuldu. Bu kişiler ayrıca hayattaki amaçları ve edindikleri tecrübelerden çıkardıkları derslerle ilgili sorulara da yanıt verdi. Ölümlerinden hemen sonra de beyin plaklarının ve düğümlerinin miktarları ölçüldü. Araştırmacılar hayatta bir hedef sahibi olmanın, beyin plakları ve düğümleri fazla olan kişilerde bile bilişsel seviyeyi düşürmediğini gördü. Beyindeki plaklar ve düğümler, Alzheimer hastalığı olan kişilerde çok yaygındır. Bu plaklar ve düğümler hafızaya ve diğer bilişsel fonksiyonlara zarar verir. Böyle araştırma ile ilgili şunları söylüyor: "Bilişsel işlevleri birçok faktör etkiler; ayrıca Alzheimer hastalığının beyinde yol açtığı değişiklikleri ölçmek için kullanmak üzere beyin örnekleri bulmak hayli zor olduğundan, bu çalışmaları yürütmek de zordur. İdrak gücünü artıran etkenleri belirlemek, hızla yayılan Alzheimer hastalığının yarattığı sağlık sorunlarıyla mücadelede yardımcı olacaktır". Archives of General Psychiatry, Mayıs 2012. BİLİM VE TEKNİK

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:20 Eylül 2012Yayınlanma Tarihi:21 Eylül 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.