Bunları o insanlardan asla duymazsınız!

Başarılı insanlardan asla duyamayacağınız 15 söz.

Eğer siz de başarılı bir girişimci olmak istiyorsanız, bunun ilk adımı olarak bildiğiniz başarılı girişimcilerin konuşma ve düşünme yöntemlerini kendinize uyarlayıp bir alışkanlık haline getirerek başlayabilirsiniz. İşte başarılı insanlardan asla duyamayacağınız şeylerden bazıları:

“YAPAMAYIZ.”

Kişilerin ve şirketlerin başarılı olmasını sağlayan en önemli unsurlardan birisi problem çözme olayını odak noktaları haline getirmeleridir. Müşterilerinin sorunları ve taleplerini yaptığı işin merkezine alan kişi, bu tür problemlerle veya isteklerle her karşılaştığında onu çözmek için yapması gerekeni keşfeder, öğrenir ve uygular. Yapılamayacak şey yoktur.

“NASIL YAPILIR BİLMİYORUM.”

Çözüm bulma seçeneğini doğrudan ortadan kaldırmak yerine, başarılı insanlar çözümlerini bulmak için her zaman bir şey öğrenirler. Düşünün ki uluslararası çalışan bir iş adamı ve yıl içerisinde 1-2 ayını Fransa’da iş görüşmeleriyle geçiriyor. Mutlaka işlerini daha hızlı ve pratik bir şekilde halletmek için Fransızca öğrenecektir.

“NE OLDUĞUNU BİLMİYORUM.”

Bilmediğini örtbas etmek veya bahane etmek ne sorunu ortadan kaldırır ne de sizi başarıya götürür. Sadece işleri yürütmek için daha fazla personel gerektirir ve o konuda eksik olmanıza neden olur. Ancak bilmediğiniz bir konu bile olsa, dürüst olup bilmediğinizi itiraf etmek ve hemen ardından “bilmiyorum, ama ne olduğunu öğrenirim” demek başarılı olmak adına doğru bir adım olacaktır.

 “HER ŞEYİ TEK BAŞIMA YAPTIM.”

İşini en iyi bilen insanların çevresinde daim zeki, bilgili ve kendileri kadar bir şeyleri başarmaya odaklanmış insanlar bulunur. Ve bu insanlar gerektiğinde çevresindeki insanların çabalarını takdir edip katkılarını görmezden gelmez. Bu sayede yeri geldiğinde de aynı takdirler dönüp dolaşır size gelir. Eğer bir yerlere gelmenizde yardımcı olan insanların kıymetini bilirseniz, onlar da sizin kıymetinizi bilecektir. Hem başarı hem itibar kazanacaksınız.

 “HENÜZ ÇOK ERKEN.”

Steve Jobs’tan veya Ali Ağaoğlu’ndan asla şunu dediğini duyabilir misiniz: “Çok erken bir vakit, orada olamam!” Eğer önemli bir ihale, lansman veya bir iş fırsatı var ise, bu sabahın köründe bile olsa orada olacaktır. Çünkü bilirler ki, başarılı olmanın yolu doğru zamanda doğru yerde olmaktan geçer. İsterseniz sabahın körü deyin, herkes uyusun ama sizin yapmanız gereken gidip o işi koparıp gelmektir.

“ÇOK GEÇ.”

Bir önceki gibi, bu sefer akşam 9 gibi bir iş yemeğine davet edildiniz. Gidin ve almanız gerekeni alın. Belki ertesi gün onun yorgunluğunu çekersiniz, ama o akşam kurmuş olduğunuz samimiyet ve bağlantılar o yorgunluğa değecektir. Söz konusu kariyeriniz veya bir sonraki projeniz olduğunda bu edindiğiniz şeyler altın değerinde olabilir. Size beklemediğiniz kapıları açabilir.

“BİRLİKTE BİR ŞEYLER YAPAMAMAMIZ ÇOK KÖTÜ.”

Birisiyle gerçekten her konuda uyumlu olmak çok düşük bir olasılık, fakat gerçekten birisiyle bir bağlantı kurar ve birlikte çalışmak isterseniz, bir yolunu bulun. Gerçekten iletişim kurmayı sevdiğiniz kişileri bulmak pek sık rastlanılan bir durum değildir. Bu yüzden böyle insanları bulduğunuzda, yaptığınız iş ne olursa olsun o insanlarla birlikte çalışmanız sizi bir noktaya götürecektir. Çünkü karakteriniz ve ilgi alanlarınız benzerdir ve birbirinize sürekli bir şeyler katarsınız.

“BİR ARA GÖRÜŞELİM.”

Çoğu zaman bu gerçekleşmeyecek bir vaattir. Ancak başarılı insanlar verdikleri sözü unutmaz ve yapalım dedikleri şeyleri yapar. Bu aynı zamanda sizin niyeti açık ve şeffaf olmanızı da sağlar. Çünkü bir şeyi başarmak için çabaladığınızı ve o kişinin de bu çemberin içinde yer alması gerektiğini çok iyi bir şekilde gösterirsiniz. İnsanlar sizin sadece işinizi halletmek için onlarla görüşmediğinizi gerçekten istediğiniz için orada olduklarını bilir.

 “ÜZGÜNÜM, ÇOK YOĞUNUM.”

Eğer karşısına bir fırsat çıkarsa, başarılı denen insan bunu değerlendirmek için elinden geleni yapar. Çoğu zaman da bunu yapmak düşünülenden daha fazla zaman alacaktır. Ama daha fazla zaman alan, emek verilen şey daha da değerli olacaktır. Sonuçta bir şeyleri yürütmek için emek ve zaman vermeniz gerekir. Hepsini geçtik, her şey için zaman yaratılabilir. Zamanım yok demek ile istemiyorum arasında ne fark var ki!

“TAMAMEN BENİM FİKRİMDİ.”

Yine dördüncü sırada bahsettiğimiz gibi, en başarılı insanlar başarılı olduklarında bunu yaparken katkıda bulunan insanları yok saymazlar. Onlara gereken takdiri sunar ve başarıyı paylaşırlar. Sonuçta hiçbir fikir tek bir kişiden, kendiliğinden çıkmaz. Kişilerle veya olaylarla tecrübe edilir, tartışılır ve belli bir emek sonrası başarı getiren bir şeye dönüşür. Bu da başarılı bir şirket veya kültür inşa etmenin en önemli hususlarından birisidir.

“HİÇ KİTAP OKUMAM.”

Yapılan birçok araştırmaya göre varlıklı insanların fakir insanlara göre kitaplara çok daha fazla yöneldiği ortaya çıkıyor. Bununla paralel bir çalışmada Tom Corley, iki grubu karşılaştırıyor ve % 63’e karşı %3’lük bir oran buluyor. Bu aynı zamanda kitap okumanın stresi azaltma, yaratıcılığı geliştirme ve zihninizi harekete geçirme özelliği ile de destekleniyor.

“YETERİNCE İYİ DEĞİLİM.”

Başarılı olmanın bir açısı da “öz saygı” sahibi olmaktır. Kendiniz olmanız ve kendinize saygı duymanız hem iş hayatında hem de özel hayatınızda başarılı şeyler yapabilmenizi sağlayacak özelliklerden birisidir. Gerçekten istediğiniz şeylerin peşinde koşun. Eğer para ihtiyacınız olmasa hayatınızda ne yapmak, ne olmak isterdiniz? Olmak istediğiniz insan olun, çünkü bunu yapmak için gereken şey içinizde mevcut.

 “SORUN DEĞİL.” (TEKRAR TEKRAR)

Başarılı insanlar ne zaman çekip gitmeleri gerektiğini ve diğerlerinin mazeretlerini dinlememek gerektiğini iyi bilirler. Eğer bir projeyi tamamlamanızı, işinizi kurmanızı veya hedeflerinize doğru hareket etmenizi engelleyen bir engel veya herhangi bir kişi varsa, çizgiyi çekmeniz gereken yere gelmişsiniz demektir. İdare etmek yerine sınırları belirlemek ve istediğinize ulaşmak için gereken adımı atmak gerekir.

“RAKİPLERİMİZDE YOKSA, BİZİM DE İHTİYACIMIZ YOK DEMEKTİR.”

Rakiplerinin yaptıklarını taklit etmek ve benzer şekilde hareket etmek birçok şirketin sonun getiren şey olmuştur. Gerçek inovasyon tam olarak burada yatar aslında: rakiplerinin yapmadığı, yapamadığı ve eksik yaptığı şeyi tespit etmek ve tam olarak bu ihtiyacı karşılayacak şeyi sunmak. Sorunu çözmek veya arananı sunmak, ne derseniz deyin, başarı demektir.

“BOŞA ZAMAN GEÇİRMEK ENAYİLER İÇİNDİR.”

Gerçek başarı çok kapsamlı bir yaklaşım olarak görülmelidir. Hayatınızda sadece iş yaparak bir noktaya varamazsınız. Tatilleriniz, hafta sonlarınız, arkadaşlarınız, aileniz ve iş yapmadığınız günler de olmalıdır ve olacaktır. İş yükü zaman zaman değişebileceği gibi, arada isteyerek ve bilerek tatil yapmak da başarıya doğru yürümenize yardımcı olur. Enerji toplarsınız ve daha güçlü bir şekilde yola devam edersiniz. MAHMURE


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:03 Şubat 2015Yayınlanma Tarihi:10 Şubat 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.