Bu sorun erkeği bunalıma sokuyor

Bülent Ecevit Üniversitesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eksal Kargı, erkekte meme büyümesi rahatsızlığına eskiye göre daha fazla rastlandığını belirterek, "Meme büyüme problemi özellikle gençlerde psikolojik sorunlara yol açabiliyor" dedi.

Bülent Ecevit Üniversitesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eksal Kargı, erkekte meme büyümesi rahatsızlığına eskiye göre daha fazla rastlandığını belirterek, "Meme büyüme problemi özellikle gençlerde psikolojik sorunlara yol açabiliyor" dedi.

erkeklerbunalimProf. Dr. Eksal Kargı, erkek memesinin kadın tipindeki aşırı gelişimine ’Jinekomasti’ denildiğini söyledi. Prof. Dr. Kargı, jinekomastinin birden fazla nedeninin olabileceğini, ancak genellikle seks hormonlarındaki dengesizlikten kaynaklandığının düşünüldüğünü vurguladı. Prof. Dr. Kargı, erkek memesinin yapısal olarak kadın memesinden büyük bir farkının olmadığını, erkek memesinin küçük olmasının tek sebebinin, erkek vücudunda yeterli miktarda kadınlık hormonunun olmaması olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Kargı, erkeklerdeki her meme büyümesinin jinekomasti olmadığını, şişman bir erkeğin yağ birikimi nedeni ile büyük görülen memesinin ’yalancı jinekomasti’ olarak adlandırıldığını kaydetti.

GENELDE GENÇLER HASTANEYE BAŞVURUYOR

Prof. Dr. Kargı, meme büyüme problemiyle hastaneye başvuranların genellikle ergenlik çağındaki gençler olduğunu söyledi. Bu konuda istatiksel veri olmamakla birlikte erkek meme büyümesine eskiye göre daha fazla rastlandığını belirten Prof. Dr. Kargı, "Erkeklerde korkulu rüya olan bu durum sosyal ve psikolojik sorunlarda ortaya çıkmakta, özgüven kaybına sebep olmaktadır. Meme büyüme problemi özellikle gençlerde psikolojik sorunlara yol açabiliyor. Bu kişiler, özellikle yazın denize girmekten ve spor aktivitelerine katılmaktan kaçınmakta, ince kıyafetler giyememekte. Hafif ve orta dereceli büyüme bile onları rahatsız edebiliyor ve psikolojilerini olumsuz etkiliyor" dedi. Bir kısım erkeklerin bu durumu kanıksadığını da belirten Prof. Dr. Kargı, memelerindeki büyümeyi normal değişiklik kabul eden erkekler de olduğunu söyledi.

CERRAHİ MÜDAHALE İLE TEDAVİ

Prof. Dr. Eksal Kargı, herhangi bir sağlık tehlikesi yaratmamakla beraber, jinekomasti problemine 17 yaşından itibaren müdahale edilebileceğini söyledi. Jinekomasti ameliyatının bir an önce yapılmasının hastaların psikolojik sağlıkları açısından çok önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Kargı, şöyle dedi: "Jinekomastiyi meydana getiren sebep belirlenebilirse, buna yönelik tedavi uygulanabilir. Ancak birçok durumda tedavi cerrahidir. Ameliyat süresi, jinekomasti derecesine göre 1 ile 3 saat arasında değişmektedir. Cerrahi tedavi yöntemi olarak yağ aldırma (liposuction) ve meme bezinin çıkarılması en uygun teknikler. Bu tedavi yöntemleri memenin muayene bulgularına göre değişir. Meme dokusunda fazla miktarda yağ dokusu mevcut hastalarda liposuction yöntemiyle iyi sonuçlar alınır. Yağ dokusu fazlalığıyla birlikte meme bezi fazlalığı olan hastalarda ise liposuctionla birlikte meme dokusunun çıkarılması gerekir. Yağ ve meme dokusu fazlalığıyla deri fazlalığı da mevcutsa yağ ve meme dokusuyla birlikte deri de çıkarılır. Ameliyat sonrası 3 - 8 hafta bandajlama uygulanır ve hasta aylık kontrole çağrılır. Ameliyat sonrası ağrı kesiciler sayesinde herhangi acı hissedilmez. Hasta 1 hafta veya 10 gün içinde işine dönebilmektedir." DHA

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:12 Eylül 2013Yayınlanma Tarihi:20 Eylül 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.