Bu sevgi otistik çocuğun hayatını değiştirdi

Sakarya'da yaşayan 15 yaşındaki otizm hastası çocuğun hayatı, klarnet çalmaya başlayınca değişti.

Sakarya'da yaşayan 15  yaşındaki otizm hastası çocuğun hayatı, klarnet çalmaya başlayınca değişti.

Sakarya'nın Erenler ilçesinde annesi Gülay Soysal ile yaşayan Veysel  Serhat İzgi (15), otizm hastalığını klarnete duyduğu sevgiyle yenmeye çalışıyor. Gülay Soysal, oğlunun otizm hastası  olduğunu 8 aylıkken fark ettiklerini söyledi. Soysal, “Gözlerime bakmıyordu, doktorlar oğlumun otizm hastası olduğunu  söyledi. 8 yıl boyunca İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinde tedavi aldık. Orada  çocuk psikiyatrisinden eğitim desteği aldık. Veysel 3 yaşından beri adaptasyon  eğitimi alıyor” diye konuştu. Veysel'in aldığı eğitimin hayatında ciddi dönüşüm sağlamadığına işaret  eden Soysal, müziğin onun yeniden hayata bağlanmasında eğitimden daha etkili  olduğunu söyledi. Oğlunun 6 yaşından beri müziğe ilgi duyduğunu belirten Soysal, “O  yaşlarda müziğe ilgisi olduğunu düşündüm ama kendi imkanlarımla bir şey  yapamadım. Müzik aletleri satılan dükkanların önünden geçerken klarneti  göstererek 'bu benim' diyordu. Aradan bir iki yıl geçip daha düzgün cümleler  kurmaya başladığında bizden siyah klarnet istemeye başladı. Ona bir klarnet  aldık. Klarnetle uğraşmaya ve duyduğu müzikleri çalmaya başladı. Müziğe ilgisinin  kabiliyetinden kaynaklandığını düşünerek Sakarya Üniversitesi Devlet  Konservatuvarında eğitim almasını sağlamaya çalıştık” dedi. İzgi'nin Hakkı Demir İlköğretim Okulunda kaynaştırma eğitimi aldığını  ifade eden Soysal, şunları kaydetti: “Veysel müzikle tanışmadan önce sosyal bir çocuk değildi. Hiçbir  yaşıtıyla bu zamana kadar ilişki kurmadı. Hiçbir arkadaşıyla oynamaz ve onlara  zarar vermezdi. Genellikle kendinden büyüklerle diyaloğu çok iyidir. Müzikle  haşır neşir olmaya başlayınca her şey daha da yoluna girmeye başladı. Müzik  Veysel'in hayatına çok şeyler kattı. Sosyal hayatı ve çevresi genişledi.  İnsanlarla daha fazla ve sevecen iletişim kurmaya başladı. Cümleleri arttı,  kelimeleri daha da netleşti. Ne istediğini bilir ve kendinden daha emin hale  geldi. Klarnet ve müzik onu yeniden hayata bağladı.”

OTİZMLE İLGİLİ BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN...

“Klarneti daha iyi çaldıkça dünyaya ve insanlara bakışı değişti” İzgi'nin müzik eğitimiyle ilgilenen Sakarya Üniversitesi Devlet  Konservatuvarı öğretim görevlisi Metin Gülsün, 11 yıldır birçok öğrenciye klarnet  eğitimi verdiğini, eğitim hayatı boyunca İzgi gibi bir öğrenciye hiç  rastlamadığını söyledi. İzgi'yi 2009'da tanıdığını, müzik kabiliyetini görünce şaşırdığını ifade  eden Gülsün, “Annesi Veysel'le bize geldi. Oğlunun eğitimi için bizden yardım  istedi. Biz de elimizden geldiğince ona zaman ayırarak klarnet öğretmeye  çalıştık. Özel durumu nedeniyle ona normal notalı eğitim veremedik. Güncel  parçaları çalarak öğretmeye çalıştık” dedi. İzgi'nin çok üstün bir müzik kulağı olduğunu ifade eden Gülsün, şunları  kaydetti: “Veysel'le en fazla 10-15 dakika ders yapabiliyoruz ama normal bir  öğrenciye 2 saatte verdiğimiz dersi onunla 15 dakikada yapabiliyoruz. Veysel'le  tanıştıktan sonra normal bir insana verdiğim derslerin dışında yeni metotlar  denemeyi de öğrenmek durumunda kaldım. Çalabilmesi için ona kulakta kalıcı,  güncel ve sevdiği parçaları öğrettim. Başarılı olabilmesi için, eğitim aldığı kişiyi sevmesi gerekiyor. Klarneti daha iyi çaldıkça  dünyaya ve insanlara bakışının değiştiğini gözlemledik.” A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:27 Şubat 2012Yayınlanma Tarihi:03 Mart 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.