Bu sendromu herkes yaşıyor

Kronik yorgunluk ve vücudun belirli bölgelerinde ağrı belirtileriyle kendini gösteren kronik ağrı ve yorgunluk sendromunu (fibromiyalji) herkes belirli dönemlerde yaşıyor.

Kronik yorgunluk ve vücudun belirli bölgelerinde ağrı belirtileriyle kendini gösteren kronik ağrı ve yorgunluk sendromunu (fibromiyalji) herkes belirli dönemlerde yaşıyor.

Samsun Medicana Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü'nden Uzm. Dr. İskender Akan, kronik ağrı ve yorgunluk sendromu (fibromiyalji) hakkında bilgi verdi.

Kronik ağrı ve yorgunluk sendromu'nun çok yaygın bir hastalık olduğunu vurgulayan Akan, “Hastalar 'Her tarafım ağrıyor, yorgunluktan kırılıyorum, hiçbir iş yapamıyorum, gece yeteri kadar uyumama rağmen hiç uyumamış gibi kalkıyorum' gibi yakınmalarla bize geliyorlar. Bu hastaların genel özellikleri kronik yorgunluk ve vücutlarının belirli bölgelerinde oluşan ağrı. Hastalar sabah uyandıklarında uyumamış gibi yorgun kalkarlar. Zaman zaman basit zorlanmalar şiddetli ağrılara da dönüşebilir” dedi. Sendromun uykusendrom düzensizliği olan kişilerde daha çok görüldüğüne dikkati çeken Akan, “Kişi uykusu derinleşmediği zaman normal uyumadığı için dinlenerek kalkamaz, bu durum vücudun belirli bölgelerinde kronikleşen ağrıya dönüşür. Devamlı aynı işi yapan, stresli işlerde çalışanlarda ve mevsim geçişlerinde daha sık görülür. Çok yaygın bir hastalıktır. Hemen hemen herkes belirli dönemlerde bu şikayetleri yaşar” ifadelerini kullandı.

“MÜKEMMELİYETÇİ, TİTİZ, VESVESELİ KİŞİLERDE DAHA ÇOK GÖRÜLÜR”

Çok çeşitli nedenlerle oluşabilecek sendromun temelinde hastanın kişilik yapısının bulunduğunu anlatan Akan, “Mükemmeliyetçi, titiz, vesveseli kişilerde daha çok görülür. Stres en temel nedenlerinden biri olduğu için, gerek sinirsel hastalıklarda, gerekse stresli hastalarda ve entelektüel düzeyi yüksek, okumuş, tahsilli kişilerde biraz daha fazla görülüyor” diye konuştu. Sendromunun sakatlık yapıcı ve hayatı tehdit eden bir hastalık olmadığını ancak yaşanan şikayetlerin ciddi bir hastalığın ön belirtisi olabileceğini vurgulayan Akan, şunları söyledi: “Uzun süre şikayetleri yaşayan kişilerin doktora uğrayıp genel testlerini yapmasında fayda vardır. Hastaların testlerde herhangi bir bozukluk çıkmadığı zaman gece uykularını düzenleyici ilaçlar kullanmaları, ağrı çok fazla olduğu zaman da ağrı kesici ilaçlar kullanmaları gerekebilir. Hastaların düzenli spor ve egzersiz yapmaları son derece faydalıdır. Ağrının çok olduğu zamanlar, ağrının yoğunlaştığı yerlerde lokal enjeksiyon yapılabilir. Ayrıca sıcak uygulamaları ve fizik tedavi uygulamaları yapılabilir.” A.A


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:27 Aralık 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.