Bu kuşkular boşanmaya yol açıyor

Çiftler bu yazıyı mutlaka okuyun. Bu kuşkular evliliği boşanmaya kadar götürebiliyor.

Çiftler bu yazıyı mutlaka okuyun. Bu kuşkular evliliği boşanmaya kadar götürebiliyor.

bosanmaKarizması, kötü alışkanlıklarını gölgede bırakacak kadar fazlaydı. Nefesindeki sigara kokusu; bel kısmındaki fazla kiloları; giyimi ve dış görünümü konusundaki umursamazlığı... Bunlar elbette küçük meselelerdi. 38 yaşındaki annesiyle yaşıyor olması bile, bir nebze açıklanabilirdi. 1988'de, düğününden önceki aylarda her şeyi kabul edilir görünüyordu. St. Louis'te yaşayan 51 yaşındaki mahkeme memuru Jincey Huck, mutsuz geçen ilk evliliğiyle ilgili, "Bunun bir hata olduğunu içten içe biliyordum ama evlenmek ve çocuk sahibi olmak istiyordum" diyor. Yeni bir a raştırmaya göre Huck, şüphelerine kulak verseydi daha iyi olacaktı. Los Angeles'taki California Üniversitesi'nde (UCLA) psikoloji alanında doktora yapan Justin A. Lavner, "Evlilikten önce şüphe duymak yaygın olmakla kalmaz, aynı zamanda kadınlar için daha yüksek bir boşanma oranı ve şüphe duymayan yeni evli çiftlere kıyasla, hem kadın hem de erkekler için daha mutsuz bir evlilik anlamına gelir" diyor. UCLA'dan Benjamin R. Karney ve Thomas N. Bradbury tarafından yapılan araştırma, çiftlerde evlilik öncesi şüpheleri inceleyen ilk bilimsel çalışma. Evlilik öncesindeki karar verme sürecinde etkili olan psikolojik dinamiklerin büyük bir kısmı, herhangi bir büyük kararın temelini oluşturan dinamiklerle benzer özellikler taşıyor. Psikolog Arthur Aron, "Şunu fark etmek çok önemli:

EVLİLİK TERAPİLERİ EVLİLİK KURTARABİLİR

Boşanan insanların çoğu, evlenirken büyük şüpheler duymuyor. Fakat aynı zamanda, karşı tarafın anne babasıyla anlaşamama gibi faktörler de var. Bu başlangıçta küçük bir sorun gibi görünebilir, ama örneğin çocuk sahibi olduğunuzda, daha önemli hale gelebilir" diyor. Dikkat dağıtıcı unsurlar da bu tuzakların fark edilmesini zorlaştırabiliyor. Jennifer Gauvain ile birlikte "Yanlış Erkekle Evlenmekten Nasıl Kurtulurum?" isimli bir kitap yazan Anne Milford'a göre bunlardan biri, duyulan kuşkuları düğün stresi diye göz ardı etmeye yönelik düğünün kendisi tarafından yaratılan baskı. Konuyla ilgili yapılmış bir dizi araştırma, yeni aşıkların eşlerini idealize etme ve kusurlarını affetme eğiliminde olduklarını gösteriyor. Dahası, çok fazla mutluluk beklentisi içinde oluyorlar. "Mutluluk Efsaneleri" isimli kitabın yazarı olan Riverside'daki California Üniversitesi'nden Psikolog Sonja Lyubomirsky, "İnsanlar ideal partneri, ruh eşlerini, yani sonsuza dek tutkulu bir aşk yaşayacakları ve onları sonsuza dek mutlu edecek 'doğru erkek' ya da 'doğru kadını' bulmak zorunda olduklarını düşünüyor. Tabii ki hem araştırmalar hem de etraftan duyduklarımız, bunun genelde böyle olmadığını ve b u t ür i nsanların k olaylıkla hayal kırıklığına uğrayabildiğini gösteriyor" diyor. Bu durumun farkında olmak ve sizi dinlemesi için düğün paniğinden uzak birini bulmak, evlilik öncesi kuşkuların yerinde olup olmadığını anlamanın yollarından biri. Bir diğer yol da kuşkularınızı kağıda dökmek. Michigan Üniversitesi'nden Profesör J. Frank Yates, "Eğer kişi, karar verirken yaşadığı sorunla ilgili sadece kafa yormaz, aynı zamanda onu bir kenara yazarsa, verdiği kararın doğruluğundan daha fazla emin olur" diyor. Araştırmaları, bu şekilde verilen kararların daha doğru olduğunu gösteriyor. THE NEW YORK TIMES

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:11 Şubat 2013Yayınlanma Tarihi:14 Şubat 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.