Bu hastalık öldürüyor

Tüberkülozun dünyanın en ölümcül bulaşıcı hastalıklarından olduğu bildirildi.

Tüberkülozun, artık AIDS'e yol açan HIV'ın yanı sıra dünyanın en ölümcül bulaşıcı hastalıklarından biri olduğu belirtildi.

BBC'nin haberine göre, Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) yapılan açıklamada, hem tüberküloz hem de HIV'ın, 2014 yılında 1,1 ila 1,2 milyon ölüme neden olduğu belirtildi.

DSÖ Küresel Tüberküloz Programı Direktörü Dr. Mario Raviglione, tüberkülozun ve HIV'ın günümüzde dünyada bulaşıcı hastalıktan kaynaklanan ölümlerin birinci sebebi olmak için yarıştığını belirterek, "Tüberküloz artık sıralamada HIV'ın yanında yer alıyor" ifadesini kullandı.

Dünya Sağlık Örgütü, tüberkülozdan ölüm sayısının, tedavi edilebilir bir hastalık için kabul edilemez boyutta olduğunu bildirdi. Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü (MSF), istatistiklerin "moral bozucu" olduğunu açıkladı ve dünyanın tüberkülozla mücadelede "geri gittiği" uyarısında bulundu.

DSÖ yetkilileri, uluslararası hizmet ve yatırımların HIV ile mücadeleye eşitlenmesi halinde tüberkülozdan ölüm oranlarında azalma görüleceğinin altını çizdi.

Dünyada tüberküloz vakalarının çoğu Çin, Hindistan, Endonezya, Nijerya ve Pakistan'da görülüyor.

DSÖ'nün 2015 Küresel Tüberküloz Raporu'na göre, 1990 yılından bu yana tüberkülozdan ölüm oranında neredeyse yarı yarıya azalma görülürken, hastalığa yakalananların sayısında da 2000 yılından bu yana her sene yüzde 1,5 oranında düşüş yaşanıyor.
Rapor, AIDS'e yol açan HIV'den ölümlerin de antiretroviral ilaçlara erişimin iyileşmesine bağlı olarak hızla azaldığını ortaya koyuyor.

A.A


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:03 Kasım 2015Yayınlanma Tarihi:30 Ekim 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.