Bu egzersizler stresi hemen alıyor!

Doktorların bile artık sıklıkla strese bağladığı hastalıklarla yaşıyoruz. Neden? Çünkü stres artık hem dert ortağımız hem de baş belamız.

Strese kapılmak için fazla bir sebebe ihtiyacımız yok. İşe yetişmek, rapor tamamlamak, randevuya geç kalmamak için koşuşturmak gibi daha nice stres her gün bizimle aynı havayı soluyor, hatta bedenimizde bizimle beraber yaşıyor.

Gün bitiyor ama stresi de bizimle birlikte uykuya kadar geliyor. Öyle ki, uyandığımızda yine kaldığı yerden bizi etkilemeye devam ediyor. Ancak buna hiç de mahkum değiliz. Stresi yenmek ve çok basit gevşeme egzersizleriyle günü kurtarmak elimizde!

Beden ve zihninize yönelik yapacağınız küçük uyarılar sayesinde stresle birlikte kasılan bedeninizi rahatlatacak, böylece en ufak can sıkıcı olayları bile görmezden gelebileceksiniz. Gün içinde eğer mümkünse sessiz bir ortamda, belki toplantı odası olabilir, 5-10 dakika yapacağınız egzersizler size umduğunuzdan da iyi gelecek.


Şimdi, stresle baş etmek için gevşeme egzersizlerini hemen hayata geçirme vakti!

NEFESİNİZ HER ŞEYİNİZ

Doğru nefes almayı bilmek çok önemli. Burnunuzdan alacağınız ve diyaframınızı şişireceğiniz yavaş ama derin nefesler alın. Kısa bir gevşeme egzersizi için şunları uygulayabilirsiniz:

Sandalyeye dik oturun, ayaklarınızı tam olarak yere basın. Kollarınızı yanlardan aşağı doğru bırakın ve gözlerinizi kapatın. Nefes alırken başınızı yukarı doğru kaldırıp nefesinizi verirken başınızı göğsünüze yaklaştırabilirsiniz. Bunu üç defa tekrarladıktan sonra derin bir nefes alın ve sakince verin.

Bundan sonraki nefes alışlarınızda; omuzlarınızı yukarı doğru kaldırın, yine gözlerinizi kapatın ve öne doğru eğilerek alnınızı önce sol sonra sağ dizinize doğru yerleştirin. Bu egzersizi de üç kez tekrarladıktan sonra gözlerinizi yavaşça açın. Egzersizleri düzenli yaptığınızda stresle mücadelenin ilk ve en önemli adımlarından birini atmış olursunuz.

BEDENİNİZİ HAREKET ETTİRİN

Sabah işe giderken yürümek ya da gün içinde ofisteki merdivenleri inip çıkmanız bedeninizdeki hareketi zihninize yansıtır. Bu fiziksel egzersizleri yaparken başka bir şey düşünmemek, sadece yaptığınız harekete odaklanmak önemlidir. Akşam yatmadan evde yapacağınız küçük gevşeme hareketleri ile bedeninizdeki rahatlama ruhunuza da çok iyi gelecek. Bilinçli biçimde ‘stretching’ yapmak ve ardından rahat bir uyku çekmek için esneme egzersizlerini de deneyebilirsiniz.

BAŞKA İŞLER YAPARKEN GEVŞEYİN

Sadece stresi ortadan kaldırmaya yönelik hareketleri yapmanın yanı sıra başka işler yaparken de kendinizi rahatlatabilirsiniz. Evde ütü yaparken, markete giderken ya da otobüs beklerken nefes egzersizlerinizi yapmayı sürdürebilirsiniz. Bu egzersizleri hayatınızın her anına dahil ettiğinizde böylesi bir yaşam biçiminin sizi stresten uzak tutmaya başladığını da göreceksiniz.

EGZERSİZE ODAKLANIN

Yaptığınız her egzersiz esnasında mutlaka bedeninize yoğunlaşın. Bedeninizi ve kaslarınızı hissedin. Vücudunuzun stres hormonundan arındığını, kan akışıyla birlikte yeniden tazelik kazandığını düşünün. Hareketlerinizi odaklanarak tekrarlayın. Böylece, egzersiz sonrasında vücudunuzdaki rahatlamayı da daha çok hissedeceksiniz. Uykuluyken egzersiz yapmaktan kaçının. Ağır bir yemek ya da alkol sonrası, egzersiz yapmak için pek doğru vakitler değil. Ne zaman kendinizi dinç ve hafif hissediyorsanız egzersizi o zaman yapmaya özen gösterin.

SESLERDEN İLHAM ALIN

Egzersizlerinizden daha iyi sonuç alabilmek için müzik en büyük destekçiniz olabilir. Meditasyon müziklerini dinleyerek yaptığınız gevşeme hareketleri, bededinizi yakından dinlemenizi sağlayacak. Kuş cıvıltısı ya da bir dalga sesiyle birlikte yapacağınız egzersizlerin daha verimli olması kaçınılmaz. Hareketli egzersizler sırasında hareketli müzik dinlemek çok iyi motive eder; fakat müziğin hem hız, hem de odaklanma bakımından egzersizinizin önüne geçmemesine dikkat edin.

HÜRRİYET


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:08 Aralık 2016Yayınlanma Tarihi:16 Mart 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.