Bu da kopya çekme araştırması

İşte sınıf öğretmeni adaylarının 'kopya çekme'ye bakışı.

İşte sınıf öğretmeni adaylarının 'kopya çekme'ye bakışı.

ÇOMÜ Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü 4'üncü sınıf öğrencilerinin katılımıyla "kopya çekme" konusunda araştırma yapıldı. kopyacekmekÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi  (ÇOMÜ) eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü 4'üncü sınıf öğrencilerinin  "sınavlarda kopya çekilmesine ilişkin görüşlerinin değerlendirildiği"  araştırmada, ankete katılanların yüzde 61'inin, üniversiteyi kazanmadan önceki  eğitim kademelerinde bu yola başvurduğu belirlendi. ÇOMÜ Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet  Kaan Demir ile aynı bölümde görev yapan araştırma görevlisi Serdar Arcagök'ün,  "Sınıf Öğretmeni Adaylarının Sınavlarda Kopya Çekilmesine İlişkin Görüşlerinin  Değerlendirilmesi" başlıklı araştırmasında, sınıf öğretmeni adaylarının kopya  çekmeye ilişkin görüşleri incelenerek öğrencilerin sınavlarda kopya çekmeye  duyduğu ihtiyaç ve bunun nedenleri ortaya konuldu.

ÇOCUK VE GENÇ GELİŞİMİ HAKKINDA HER ŞEY

Demir, bölümde öğrenim gören 194 öğrenciden 179'unun  örneklem olarak ele alındığını, elde edilen verilerin istatistiki olarak değerlendirilip gerekli yorum ve açıklamaların yapıldığını söyledi. Araştırmanın sonuçlarına ilişkin bilgi veren Demir, erkek sınıf  öğretmeni adayları ile ikinci öğretim öğrencilerinin, kopya çekenler arasında çoğunluğu oluşturduğunu anlattı. Adayların yüzde 61'inin, üniversiteyi kazanmadan önceki eğitim  kademelerinde kopya çektiğinin belirlendiğini dile getiren Demir, şöyle devam  etti: "İlköğretim 6 ve 8'inci sınıf, daha çok kopyayla tanışılan dönem  olduğu sonucuna ulaşıldı. Öğretmen adaylarının yüzde 35'i, sınav sorularının  kopya çekmeye teşvik ettiğini düşünüyor. Adayların yaklaşık üçte ikisi kadın  öğretim elemanlarının derslerinde, dörtte üçü ise yaşlı öğretim elemanlarının  derslerinde daha çok kopya çektiğini ifade etti. Öğretmen adaylarının dörtte  birinin ise kopya çeken bir öğrenci fark edildiğinde, sınav kağıdına işaret  konulup sınava devam etmesinin sağlanması yönünde görüş bildirdi. Araştırmanın en  önemli sonuçlarından biri de adayların yüzde 29'unun kopyayı şartların  gerektirdiğini, hoşgörüyle bakılması yönünde olmasıdır. Bu ifadedeki 'şartlar',  sınav ortamları, öğrenciler ya da öğretim elemanlarından kaynaklanabilir."

KOPYA ÇEKİLMESİNİN AZALTILMASI İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Demir, sınavlarda kopya çekmenin azaltılması ya da engellenmesi için  öğretim elemanlarının dikkat etmesi gerekenlere de değindi. Öğrencilerde, kopya çekmenin yanlışlığı konusunda içsel disiplin  oluşturmak için onlarla konuşmak gerektiğini vurgulayan Demir, şunları kaydetti: "Sorular, bilgiyi ölçmek yerine üst düzey düşünmeyi gerektirici  özellikte olmalı. Sınav sayıları artırılmalı, böylece ortalamaya etkisi  düşürülmeli. Sınav harici performansların da değerlendirmede önemli hale gelmeli,  öğretirken ölçme yaklaşımının esas alınmasıyla sürecin değerlendirilmesi lazım.  Sınav salonlarındaki gözetmen sayıları öğrenci sayısına göre yeterli olmalı.  Sınav kağıtlarında gruplamalar yapılmalı. Artan zaman kopyaya teşvik  edebileceğinden sınav süresi bir sınırlılık olarak soru sayısına göre  düzenlenmeli. Gözetmenler yeni kopya çekme yöntemleri konusunda  bilinçlendirilmeli, uyarılmalı. Sınav ortamlarına öğrencilerin önceden  girmemelerini sağlanıp, kopya hazırlığı yapmaları engellenebilir." A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:13 Ekim 2014Yayınlanma Tarihi:17 Ekim 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.