Bonzai Genetik de önemli!

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Korkut Ulucan, son günlerde kamuoyunda sıkça gündeme gelen bonzai kullanımında genetik yatkınlığın da göz ardı edilmemesi gerektiğine vurgu yapıyor.

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Korkut Ulucan, son günlerde kamuoyunda sıkça gündeme gelen bonzai kullanımında genetik yatkınlığın da göz ardı edilmemesi gerektiğine vurgu yapıyor.

bonzaiGenetik alanında araştırmalar yürüten Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, yaptığı çalışmalar sonucunda madde kullanım alışkanlıklarında genetiğin önemli bir faktör olduğunu belirtti. Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Korkut Ulucan, Madde kullanımına yatkın bireylerin diğer bireylere göre keyif verici maddelerin daha fazla etkisinde kaldığını belirterek, bağımlılık tedavilerinde genetik faktörlerin göz ardı edilmemesi gerektiğinin altını çiziyor. Ulucan konuyla ilgili şu açıklamada bulundu; “Bonzai kullanımı gerçekten ürkütücü boyutta, insanlar sonuçlarına aldırmadan kolay elde edip kullanabiliyorlar. Alkol, esrar, eroin ve son günlerde gündeme gelen bonzai kullanımı genetik yatkınlıkların önemini vurguluyor. Madde kullanımına yatkın bireyler diğer bireylere göre keyif verici maddelerin daha fazla etkisinde kalıyor. Günümüzde yapılmış birçok çalışma genetik yatkınlıkların ve ilgili genlerin önemini vurgulamakta. Bugün bonzai, yarın yeni elde edilebilecek başka bir madde, hiçbir şey fark etmeyecek. Bağımlılıktan kurtulmak ise yalnızca uzman desteği ile gerçekleştirilmeli. Çünkü bireylerin genetik yatkınlığı kendilerine bu maddenin kullanımına yönlendirmeye çalışacaktır. Bu kapsamda bir genetik bilimi uzmanı desteği ile bu kullanım isteğinin önüne geçilebilecek bazı önlemler alabilir. Madde bağımlılığı bulunan bir bireyin ailesinde mutlaka benzer genetik yapıya uygun kişiler bulunabilir ve madde bağımlısı olmayabilirler. Yani her genetik yatkınlığı sahip bireyler madde bağımlısı olacak diye bir şart yok. Günümüzde bireyleri madde bağımlılığına iten net bir gen bulunmamakta, ancak bu konuda oldukça önemli ve anlamlı çalışmalar yürütülmektedir. Yakın zamanda daha net bilgiler elde edilebilecek ve genetik yapıya özgü tedaviler gerçekleştirilebilecektir.”

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:11 Temmuz 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.