'Boks spor olmaktan çıkarılmalı'

Hastalıkların toplum tarafından öğrenilmesinde ve koruyucu önlemlerin alınmasında meşhur vakaların önemli olduğuna dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, "İnsanlar ünlü insanların hayatlarına ilgi duyarlar ve yakından takip ederler. Onların hastalıkları toplumda daha fazla yankı uyandırır ve bilinçlenmeye yardımcı olur" diyor.

KAFASINA SÜREKLİ DARBE ALAN KİŞİLERDE...
Kafa travmalarının birçok beyin hastalığı için risk faktörü olarak kabul edildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Tanrıdağ, "Bu hastalıklar arasında Parkinson, beyin kanaması ve Alzheimer'da yer alır. Hayatını boks yaparak ve sürekli olarak kafasına darbe alarak geçiren bir çok kez beyin sarsıntısı ve knock-out'la karşılaşılan kişilerde Parkinson hastalığı hiç de sürpriz değildir. Boksör Muhammed Ali'nin yaşadıkları da bunun bir örneğidir" diyor.

"BOKS SPOR OLMAKTAN ÇIKARILMALI"

Prof. Dr. Tanrıdağ, "Oluşum mekanizması olarak alınan darbeler sırasında beyinde oluşan kılcal damar kanamaları sorumlu tutulmaktadır. Bu kanamalar sonucu beyinde bağlantı yolları üzerinde kesintiler olur ve hastalık başlayabilir. Bu nedenle insanları kafa travmalarına karşı uyarmak ve sonu boksun spor olmaktan çıkarılmasına varan bir sivil toplum bilinci yaratmaktır" diyor.

Demet DEMİRKIR / HABERTURK.COM


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:01 Kasım 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.