Bir sabah kalktı konuşmayı unuttu

Ross Griffiths isimli 5 yaşındaki çocuk 16 aylıkken bilinmeyen bir sebeple konuşma yetisini kaybetti. Küçük çocuğun bu durumunun sebebi yıllar sonra anlaşıldı.

Daily Mail’in haberine göre Ross Griffths’in annesi Becky ve babası Craig bir sabah uyandıklarında 16 aylık bebeklerinin konuşmadığını farketti. Her sabah anne ve babasına seslenerek uyanan küçük Ross, o sabah uyandığında ise seslenemiyor sadece ağlıyordu.

15Q11.2 HASTALIĞI NEDİR?

15q11.2, çok nadir görülen ve 15 kromozomunun çok küçük bir parçasının kayıp olması ile ortaya çıkan sorunların olduğu bir hastalık. Sadece küçük bir grup insanda bulunan hastalık üzerinde yeterli araştırma yapılmadığı için nedenleri tam olarak bilinmiyor. Özellikleri neler? - Çocukların öğrenme ile ilgili problemleri olur - Özel eğitim almaları gerekebilir - Davranışsal ve duygusal bozukluklar yaşanır. Bunların başında hiperaktivite bozukluğu ve otizm gelir. - Konuşmada gecikme olur.
Griffiths ailesi bu hastalığın sebebini öğrenmek için 3.5 yıl boyunca uğraştılar ve çocuklarına tekrar konuşmayı öğretmeye çalıştılar ama yine de başarılı olamadılar. Ta ki iki hafta önce doktorlar doğru teşhisi koyana kadar.

Doktorlar küçük Ross’da 15 kromozomun küçük bir parçasındaki eksiklikten kaynaklanan bir hastalık olan “15q11.2” tanısı koydu. Çok nadir görülen bu genetik hastalığın çocuklardaki en belirgin özellikleri dikkat eksikliği, davranış bozukluğu, konuşmanın gecikmesi ve hiperaktivite.

Hatalığının teşhisiyle konuşma yetisi olmayan Ross Griffiths’in tedavi süreci başladı. Bu zamana kadar öğretmeni Maria McSorley sayesinde işaret dilini öğrenen Ross cumartesi günü Noel Baba’yla tanışmak ve istediklerini işaret diliyle anlatmak istiyor.

DAILY NEWS


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:15 Aralık 2015Yayınlanma Tarihi:10 Aralık 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.