Bipolar bozukluk mu Depresyon mu?

Bipolar bozukluk ve depresyon birçok benzerliğe sahiptir. Fakat aynı zamanda bazı önemli farklılıkları vardır. Doğru tedaviyi alabilmek için birbirinden nasıl ayırmanız gerektiğini bilmek önemlidir.

Depresyon sadece kötü hissetmekten daha fazlasıdır. Aşamadığınız derin bir hüzün ya da boşluk,  umutsuz, değersiz ve huzursuz hissedebilirsiniz. Eskiden zevk aldığınız şeylere olan ilginizi kaybedebilirsiniz. Depresyon (ayrıca majör depresif bozukluk veya MDB olarak da bilinir) genellikle uyku problemleri, iştah değişiklikleri ve konsantre olma sorunları ile beraber ilerler. İntihar düşünceleri veya eylemlere yol açabilir. Depresyondan muzdarip insanların diğerlerinden daha iyi günleri olabilir. Ancak uygun tedavi olmadan ruh halleri kötü olma eğilimindedir.

Bipolar bozukluk (bazen manik depresyon denir) farklıdır. Eğer bipolar bozukluğunuz varsa, aşırı ruh hali değişimleriniz olur. Depresyon dönemleri yaşarsınız (MDB'ye benzer). Ama aynı zamanda harika, kendinizi çok iyi hissettiğiniz dönemleriniz de olur.

Bipolar, duygusal spektrumun zıt uçlarını veya kutuplarını ifade eder - yüksekler (mani) ve alçaklar (depresyon). Manik bir döneme girmeden önce saatler, günler, haftalar veya hatta aylar boyunca ciddi şekilde depresyonda olabilirsiniz. Mani dönemi, birkaç gün ila iki ay veya daha uzun bir zaman aralığına sahip olabilir. Aynı zamanda hem manik hem de depresif semptomlar yaşadığınız bir tür bipolar bozukluk olması da mümkündür. Üzgün ve umutsuz hissedebilirsiniz, ancak aynı zamanda çok tedirgin ve huzursuz olabilirsiniz.

Bipolar bozukluğun mani dönemi zevkli olabilir. Ancak tehlikeli olabilir. Riskli davranışlar sizi fiziksel tehlikeye sokabilir ve maniyi genellikle aşırı depresyon izler.

Yaklaşık 6 milyon Amerikan yetişkininin bipolar bozukluğu vardır. Kulağa çok gelebilir ancak, 16 milyondan fazla Amerikan yetişkinini etkileyen, depresyondan daha nadir görülür.

Mani'yi tanımak

Bipolar bozukluğunuz varsa ve manik bir atak geçiriyorsanız, çok enerjik olabilirsiniz, çok az uyudunuz, çünkü çok enerjiksiniz ve düşünceleriniz yarışmakta olduğu için kendinizi daha hızlı konuşurken buluyorsunuz. Dünyanın en iyi multitasker'ı gibi hissedebilirsiniz. Ayrıca normalde almadığınız riskleri de alabilirsiniz. Genelde en iyi örnekler para harcama çılgınlığı veya dikkatsizce araba sürmek gibi düşünülebilir.

Bu tür davranışların tespit edilmesi kolaydır her zaman kolay olmayabilir. Özellikle manik dönemi  hipomani adı verilen enerjinizin yüksek olduğu ancak daha yumuşak bir formda geçiriyorsanız. Kendinizi iyi hissedebilir, ekstra enerjik olduğunuz için mutlu olabilir ve yalnızca üretken olduğunuzu düşünebilirsiniz. Ancak arkadaşlarınız ve aileniz, karakteriniz dışında davrandığınızı daha iyi anlayabilir.

Doğru Tedavi

Doğru tanı koymak her zaman kolay değildir. Sizi sadece depresyon döneminde gören bir sağlık uzmanı, siz veya sizi iyi tanıyan biri tarafından ortaya çıkmadıkça, manik davranışınızı bilemeyebilir. Bipolar bozukluğu olan bazı kişiler hem tanı hem de tedaviyi daha zorlaştıran ek koşullara sahip olabilir. Örnek olarak madde kullanım, endişe veya yeme bozukluklarını sayabiliriz

Bipolar bozukluğa sahip oladuğunuzu düşünüyorsanız, Sağlık uzmanı ile endişelerinizi doğru bir şekilde dile getirmek ve doğru tanıya ulaşmak için onunla yakın çalışmak önemlidir. Bipolar bozukluk yaşam boyu süren bir durumdur. Doğru tedavi, genellikle danışmanlık ve ilacın bir birleşimidir. Belirtilerinizi yönetmenin en iyi yolu budur.

Bipolar bozukluğu yönetmek için lityum veya divalproeks gibi bir ruh hali stabilize edici ilaç kullanılır. Bazı insanlar ruh hali dengeleyici veya antipsikotik bir ilaca ek olarak antidepresanlar alır. Tek başına bir antidepresan almak aslında manik bir olayı tetikleyebilir. Bu, bipolar bozukluk veya depresyon olup olmadığını anlamak için önemli bir nedendir.

Zamanla durumunuz değişebilir ve ilaçlarınızın ayarlanması gerekebilir. Sağlık uzmanı aldığınız kişi belirtilerinizi takip etmeniz konusunda sizi teşvik edecektir. Günlük ruh halinizi, uyku düzeninizi, yaşam olaylarınızı ve diğer detayları kaydederek, sizin ve doktorunuzun durumunuza hakim olmasına ve mümkün olan en etkili tedaviyi aldığınızdan emin olmanıza yardımcı olabilir.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:17 Ekim 2020Yayınlanma Tarihi:22 Şubat 2019

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.