Biberiye ve seks uzun yaşamın sırrı

İtalya'nın güneybatısındaki Acciaroli kasabası sıradan bir yer değil. Bu kasabada yaşayan her 10 kişiden biri 100 yaşının üzerinde. İşin sırrını arayan bilim insanları iki şeye dikkat çekiyor: Biberiye ve seks.

700 kişinin yaşadığı Acciaroli kasabasında her 10 kişiden birinin 100 yaşının üzerinde olması bilim insanlarının dikkatini çekti.

Roma’daki Spineza Üniversitesi öncülüğünde bir araştırma ekibi kasaba halkının sağlığını ve alışkanlıklarını anlamak üzere 6 ay burada yaşayarak incelemelerde bulundu.

ADRENOMEDULLİN HORMONU 20’Lİ YAŞLAR SEVİYESİNDE

Araştırma ekibi 80 kişiden aldığı kan örneklerinde adrenomedullin adı verilen, kan damarlarını genişleten hormonun seviyesinin “olağandışı seviyede” düşük olduğu gördü.

Üstelik hormonun 20’li ve 30’lu yaşlarındaki insanlarla aynı seviyede olduğu tespit edildi. Bilim insanları bu hormonun kılcal damarlardaki kan dolaşımını düzenlediği için önemli bir koruyucu faktör haline geldiğini ifade ediyor.

Öte yandan kasabada yaşayanların beslenme alışkanlıkları da dikkat çekiyor. Acciaroli halkı taze balıkları, bahçede yetiştirilen tavşan ve tavukları yiyor; yemeklerini zeytinyağıyla pişiriyor.

BİBERİYE TÜKETİMİ DİKKAT ÇEKİYOR

Beslenme alışkanlıklarında öne çıkan bir diğer şey: Biberiye. Kasabada bolca tüketilen biberiyenin beyin foksiyonlarını geliştirdiği ifade edilirken, bölgedeki bitki çeşitliliğinin uzun ömrün sırrı olabileceği düşünülüyor.

KATARAKT HİÇ YOK

Konuyla ilgili İngiliz Telegraph gazetesine konuşan California San Diego Üniversitesi’nden Doktor Alan Maisel, ” Batılı ülkelerde öne çıkan obezlik, alzheimer ve kalp rahatsızlıklarına burada rastlamıyoruz. Aynı şekilde yaşlıların genellikle musdarip oldğuu katarakt da bölge halkında görülmüyor. ABD’de 80 yaşın üzerindeki pek çok kişide katarakt var” diyor.

SEKS HAYATLARI OLDUKÇA CANLI

Maisel kasaba halkının cinsel yaşamına da dikkat çekiyor: “Yaşlıların seks hayatı oldukça canlı. Bunun da uzun yaşamın sırrıyla bir ilgisi olabilir. Buradaki iyi hava şartları ve yaşam sevinci seks hayatlarının uzun sürmesine etki ediyor olabilir.”

HÜRRİYET


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:25 Mart 2017Yayınlanma Tarihi:20 Eylül 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.