Beynimiz farklı gülüşleri nasıl ayırt ediyor

Gülen insanları gördüğümüzde bir şeye sevindikleri için mi yoksa sadece gıdıklandıkları için güldüklerini anlamak için çok fazla düşünmemiz gerekmez. Peki beynimiz farklı gülüşleri nasıl ayırt ediyor?

Gülen insanları gördüğümüzde bir şeye sevindikleri için mi yoksa sadece gıdıklandıkları için güldüklerini anlamak için çok fazla düşünmemiz gerekmez. Peki beynimiz farklı gülüşleri nasıl ayırt ediyor?

gulumsemeAlmanlar beynimizin gülüşlerle ilgili bilgileri ne şekilde işlediğini buldu. Yeni bulgu sayesinde gelecekte hastalık derecesinde korkan insanlara yardımcı olabiliriz, diyor Tübingen Üniversitesi sinir bilimcisi Dirk Wildgruber.

BEYNİMİZ NASIL ÇALIŞIYOR

Gülmek sözsüz iletişimin çok eski bir biçimidir. Hatta fareler bile gıdıklandıklarında gülüyor. İnsanlar için bu sinyali oynarken ve yön bulurken kullanıyorlar diyor araştırmacı. Gülmek ayrıca insan dışındaki primatlarda da bilinir. Maymunlar kovalamaca oynarken gülerler ve bu bir ödüllendirme sinyalidir. Bu sinyal anne babaların ve kardeşlerin küçüklerle oynamaları için bir teşvik oluyor. Bir maymun grubu etrafta koşturduğunda ve yavrular buna güldüklerinde yaşlı maymunlar oyuna devam etmek için daha istekli oluyor. Evrim açısından en eski olan gülme biçimi gıdıklanmaya bağlı gülmedir. İnsanlarda daha sonra birbirinden çok farklı ve karmaşık işlevleri olan farklı gülüş biçimleri gelişmiştir. Gülmek sosyal etkileşimde çok güçlü bir sinyaldir. Kendisine sevinçli bir şekilde gülündüğünü gören kişi kendisini kabul görmüş hisseder. Oysa alaycı bir gülümseyiş insanı dışlanmış hissettirir. Bilim insanları araştırma sırasında katılımcıların beyinlerini manyetik rezonans tomografisiyle inceleyerek alaylı veya sevinçli gülüş arasındaki farklılıkları saptadı. Gerçi her iki durumda da sinir hücre ağı ortalama olarak aynı şekilde etkinleşmiş fakat düğüm noktaları arasındaki bağlantılar farklı. Araştırmacılar, korku bozukluğu, depresyon veya şizofreni gibi psişik hastalıklarda sözsüz iletişimi anlama bozukluğu yaşandığından, araştırma sonuçlarının özellikle de psikiyatrik hastalar için yararlı olabilmesini umuyorlar. BİLİM TEKNOLOJİ EKİ

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:11 Eylül 2013Yayınlanma Tarihi:15 Eylül 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.