Beyindeki damar problemlerine dikkat!

Beyindeki küçük damar problemleri bilişsel bozukluklara neden olabiliyor.

Mayıs 2017`de yapılan bir çalışmaya göre hafıza kaybı, konuşma problemleri ve diğer bilişsel bozukluk belirtileri, beyindeki küçük kan damarları hastalıklarıyla yakından ilişkili.

Çalışmaya Ekvador’da küçük bir kasaba olan Atahualpa’da yaşayan 60 yaş ve üzeri 331 gönüllü katıldı. Deneklere bilişsel testler ve beyin MR’ı uygulandı. MR taramaları, küçük damar hastalığının (KDH) dört temel bileşenini inceledi. Aralarında mikro kanamalar ve küçük çaplı felç de bulunan bu dört temel bileşen, ardından toplam KDH skoruna dahil edildi. Skor sıfır (hiç KDH yok) ile 4 (ağır KDH) arasında değişiyor. Çalışmada deneklerin % 61’i toplam KDH skorundan sıfır puan aldı, % 20’si 1 puan, % 12’si 2 puan, % 5’i 3 puan ve % 2’si 4 puan elde ettiler. KDH puanı ne kadar yüksek olursa, bilişsel bozukluk o kadar ağır oluyor. Araştırmacılar ayrıca her bir KDH bileşeninin de, KDH skoru kadar bilişsel bozukluğu öngördüğünü buldular.

Bilişsel bozukluk, Montreal Bilişsel Değerlendirme testinin İspanyolca versiyonuyla ölçüldü. Katılımcılara 100’den geriye 7’şer 7’şer saymak, bir kelime listesini tekrar etmek, hayvan çizimlerini tanımlamak ve 1 dakika içinde N ile başlayan mümkün olduğu kadar çok kelime söylemek gibi temel bilişsel görevler verildi. Yaşlı yetişkinlerin % 39’unun en az 1 tane KDH bileşenine sahip olması, sorunun bölgede yaygın olduğuna işaret ediyor. Bu yaygınlık, Atahualpa’yı KDH ‘nin bilimsel performans üzerindeki etkisine dair çalışmalar için oldukça elverişli bir bölge yapıyor. Beyindeki küçük damarlardaki hastalık, dünya çapında felç ve bilişsel bozukluklar için neden olarak kabul ediliyor. Felce neden olan en yaygın mekanizmalardan biri olduğu için, bu sorun Latin Amerika ülkelerinde ayrı bir endişe kaynağı.

Çalışma, Ekvador’un kırsal kesiminde ve Latin Amerika’daki benzer topluluklarda felç ve diğer nörolojik hastalıkları azaltma amacıyla tasarlanmış nüfus bazlı Atahualpa Projesi’nin bir parçası. Pek çok Atahualpa sakini özellikle nörolojik ve kalp damar hastalıkları gibi yaygın hastalıklara ait risk faktörleri çalışmalarında yer aldı. Atahualpa’nın nüfusunun % 95’inden fazlası yerli/Mestizo etnik grubuna dahil ve köylüler benzer beslenme düzenleri ve yaşam biçimlerine sahip. Bu da onları nüfus bazlı çalışmalar için elverişli kılıyor.

BİLİMFİLİ


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:14 Aralık 2017Yayınlanma Tarihi:13 Eylül 2017

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.