Beyin tümörü aşısı işe yarıyor mu

Beyin tümörüne karşı geliştirilen aşıya tamamen bilimsel denemeyeceğini belirten uzmanlar, "2-3 yıl sonra bu aşı konusunda önemli ilerlemeler olacak" dedi.

Beyin tümörüne karşı geliştirilen aşıya tamamen bilimsel denemeyeceğini belirten uzmanlar, "2-3 yıl sonra bu aşı konusunda önemli ilerlemeler olacak" dedi.

Haber4Florence Nightingale Hastaneleri  Nöroşürirji Bölüm Koordinatörü Prof. Dr. Cengiz Kuday, beyin tümörüne karşı geliştirilen aşının tamamen bilimsel denemeyeceğini, ancak bu konuda büyük araştırmalar olduğunu belirterek, “2-3 yıl sonra bu aşı konusunda önemli ilerlemeler olacak. Kapı aralanmış oldu” dedi. Prof. Dr. Kuday, yaptığı açıklamada, beyin tümörünün, beyinde ortaya  çıkan anormal hücre çoğalması ile karakterize kitlelerin genel tanımı olduğunu  belirterek, çok sayıda çeşidi bulunan beyin tümörlerinin, cinsiyet, yaş ve ırk  ayrımı yapmaksızın herkeste görülebildiğini ifade etti. Beyin tümörünün sık görülen bir hastalık olduğunu vurgulayan Kuday, “Her  100 binde 3 ile 4 kişide beyin tümörü var. Bunun yüzde 40'ı metastatiktir, yani  başka organlardan kaynaklı. Diğer geri kalanı da primer, yani beynin kendinden  kaynaklanan tümörlerdir. Türkiye'de her yıl 6 bin primer, 12-13 bin de metastaz  kaynaklı beyin tümörü görülüyor” dedi. Tıp dünyasının beyin tümörü olan hastaları daha uzun yaşatmak için var  gücü ile çalıştığını vurgulayan Kuday, şunları kaydetti: “Beyin tümörlerinin teşhis ve tedavisinde geçmişten günümüze çok şey  değişti. 1960'lı yılların sonunda mikroskop devreye girdi. Ondan sonra ameliyat  esnasında MR, robotik cerrahi, lazer ultrasonik aspiratör gibi pek çok teknik  var. Robotik cerrahi henüz işin başında. Çok az vakada yapılabiliyor. Beyindeki  tümörü kolayca bulan navigasyon da son yılların önemli teknolojilerinden biri.” Beyin tümörünün tedavisinin, tümörün cinsine göre değiştiği gibi kişiden  kişiye göre de değişebildiğini vurgulayan Kuday, her beyin tümörünün farklı  olabildiğini, yüzlerce çeşidinin bulunduğunu ve aynı ismi taşıyan tümörde bile  kişiden kişiye farklı tedavi uygulandığını belirtti.

BEYİNLE İLGİLİ HER TÜRLÜ HABER ÇİN TIKLAYIN...

Beyin tümörünün tedavisinde kemoterapik ilaç anlayışının da değiştiğini  vurgulayan Kuday, şunları kaydetti: “Düne kadar kemoterapi yoktu. Düşünülmezdi. Çünkü birtakım kemoterapik  ilaçlar beyin bariyerini geçemiyordu. Ancak şimdi birçok ilaç var. Bu konuda tıp  ilerliyor. Her kongrede farklı bir ilaç geliyor gündeme. Kötü huylu tümörlerde  önce cerrahi, tüm beyine radyasyon, sadece tümöre odaklı radyo cerrahi (gamma  knife) şeklinde 3 tedavi de uygulanıyor. Üç tedaviyi birden yaparsanız yaşam  müddeti biraz daha uzun olur.” Beyin tümörüne karşı aşının da gündemde olduğunu hatırlatan Prof. Dr.  Cengiz Kuday, “Yalnız aşı hala araştırma safhasında. Bazı kuruluşlar var ki  'beyin tümörlerinde aşı yapıyoruz' diyor. Bunları henüz ticari olarak  değerlendirebiliriz. Tamamen bilimsel denemez ama bu konuda büyük araştırmalar  var. 2-3 yıl sonra bu aşı konusunda önemli ilerlemeler olacak. Kapı aralanmış  oldu” dedi. Kuday, bazen bilimsel gelişmelere ters tedavi şekillerinin de gündeme  getirildiğini, bunları söyleyenlerin de maalesef tıp mensupları olduğunu  belirterek, şunları kaydetti: “Üzülüyoruz. Dünyada bir tek şey vardır; bilim. Hakiki bilgi, bilime,  araştırmaya, belgelere ve ispatlanmaya dayanır. Vatandaşların bu konuda bilimsel  değeri olan haberleri dikkate almaları gerekiyor.”  A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:24 Aralık 2011Yayınlanma Tarihi:25 Aralık 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.