Beyin tümörlü hastada kemoterapiye gen tedavisi

Bilimciler gen tedavisi uygulayarak kan hücrelerine koruyucu bir kılıf yapmayı başardı. Beyin tümörlü hastada kemoterapiye gen tedavisi uygulandı.

Bilimciler gen tedavisi uygulayarak kan hücrelerine koruyucu bir kılıf yapmayı başardı. Beyin tümörlü hastada kemoterapiye gen tedavisi uygulandı.

Bazı beyin tümörleri, kemoterapiye karşı kan  kök hücrelerinden daha dirençli, dolayısıyla kanseri yok etmek neredeyse mümkün  değil. Ancak bilim adamları, gen tedavisi uygulayarak kan hücrelerine koruyucu  bir kılıf yapmayı başardı. Böylece kanserli hücreler ölürken, kan hücreleri zarar  görmüyor. Science Translational Medicine dergisinde yayımlanan makaleye göre,  Amerikalı bilim adamları, üç beyin tümörü hastasının kan kök hücrelerini genetik  olarak değiştirdi.

BEYİN NASIL ÇALIŞIR...BEYİN HAKKINDA HER ŞEY...TIKLAYIN

Kan hücrelerinin, kemoterapinin verdiği hasarı tamir etmede görevli gen  olan PK140 üzerinde oynayan bilim adamları, genetiği değiştirilmiş hücreleri  tekrar hastaya nakletti. Saldırgan bir beyin tümörü olan glioblastoma hastalarının omurilikte  bulunan bu kök hücrelerinde, yapılan değişikliğin ardından, kemoterapide  kullanılan hücre zehrine karşı hassasiyetin ortadan kalktığı görüldü. Hastalarda, normalde kemoterapinin neden olduğu ağır yan etkilerin ortaya  çıkmadığı gözlemlendi. Kemoterapi çerçevesinde hücre ölümüne neden olan bu zehir, hastanın  hayatını tehlikeye atmamak için belirli aralıklarla veya sadece düşük dozlarda  verilebiliyor. Bilim adamları, gen tedavisiyle omurilik hücrelerine koruyucu bir kalkan  geçirdiklerini, böylece, hem tümör hem omurilik hücrelerine ateş edildiğinde  sadece kanserli hücrelerin öldüğünü belirtti. Bilim adamları, yöntemin, saldırgan tümörlerin tedavisinde büyük bir  engeli ortadan kaldırabileceğini bildirdi. REUTERS

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:10 Mayıs 2012Yayınlanma Tarihi:16 Mayıs 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.