Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisinde Tedavi
Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisinde Tedavi Olanakları...

Kafa Travmaları
Kafa travması acil servislerde sık görülen bir olgudur. Her yıl nüfusun yaklaşık 300/100,000 oranındaki hasta kafa travması nedeniyle hastaneye kabul edilir. 9/100,000 oranındaki hasta aynı nedenle kaybedilir. Bu oranlara göre Türkiye'de yılda en az 5500-6000 kişi kafa travması nedeniyle ölmektedir.
EPİDURAL HEMATOM
Orta meningeal damarlarda yırtığa neden olan kafa kırıkları sıklıkla temporal veya temporopariyetal epidural hematoma neden olur. Bazan sagittal ve transvers sinüs zedelenmesi sonucu gelişir.
SUBDURAL HEMATOM
Bazı hastalarda beyin korteksi yüzeyinde venöz sinüslere uzanan köprü venleri darbe sonucu yırtılarak subdural hematoma yol açarlar.
ÇÖKME KIRIĞI
Sert, keskin cisim darbesiyle oluşur, Hasar çok küçük olduğundan hastalarda genellikle bilinç kaybı bulunmaz. Kapalı çökme kırığında skalpte kesi veya laserasyon, dolayısıyla enfeksiyon riski yoktur. Bir kemik boyunu aşan kapalı çökme kırıkları olası dura yırtığı ile kortikal basının düzeltilmesi amacıyla ve kozmetik nedenlerle cerrahi tedaviye alınır. Açık çökme kırığında skalpte kesi vardır. Dura yırtığıyla birlikte olan açık çökme kırıklarının atlanması, menenjit, beyin absesi gibi ağır komplikasyonlara yol açar.
KRONİK SUBDURAL HEMATON
Kronik subdural hematom çocuk ve yaslılarda sıktır. En sık rastlanan nedeni hastanın anımsayacağı kadar önemsiz veya eski travmadır. Serebral atrofi, BOS basıncının düşük olması, alkolizm, koagülasyon bozuklukları, çocuklarda dehidratasyon oluşumunu kolaylaştırır.
Spinal Tümörler
İntrakraniyal/spinal tümör oranı erişkinde 6-9/1, çocukta 10/1 dır.
Spinal tümörler, spinal dura ve omurilikle ilişkilerine göre üç gruba ayrılırlar: Ekstradural, intradural ekstramedüller, intradural intramedüller. Erişkinde ekstradural tümörlerin çoğu metastatiktir. Çocukta intradural intramedüller tümörler çoğunluktadır. Spinal kanal, boyutları sabit ve sert bir yapı olduğundan kanal içinde gelişen yer kaplayan lezyonlar spinal kök ve omurilik basısına neden olarak semptom ve bulgu verir. Ağrı, kuvvet kaybı, his kaybı, derin tendon reflekslerinde azalma/kaybolma gibi. Omurilik ve lumbosakral kök basılarında mesane ve anüs sfinkter bozuklukları da klinik tabloya eklenir.
Direkt vertebra grafilerinde vertebra cisminde patolojik çökme kırığı, intervertebral foramenlerde genişleme, paravertebral yumuşak doku yoğunluğunda artma, spinal tümöre ait dolaylı bulgulardır. MRG spinal tümörlerin tanısında giderek diğer inceleme yöntemlerinin yerini almaktadır.