Beyin nasıl öğrenir?

Üsküdar Üniversitesi Nöropazarlama Anabilim Dalı Başkanı ve İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Canan, Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen Öğretmen Mesleki Eğitim Seminerleri'nin konuğu oldu.

"Kendini Geliştir, Geleceği Değiştir" sloganıyla düzenlenen seminere yaklaşık 700 öğretmen, rehberlik uzmanı ve okul yöneticisi katıldı. Canan, "Beyin nasıl öğrenir?" isimli sunumunda eğitimcilere beyin ve öğrenme ilişkisinin sırlarını keyifli bir sohbetle anlattı.

Prof. Dr. Sinan Canan insan ve beyin ilişkisini anlattıBeynin fiziki yapısı ve üretim tarifini veren Prof. Dr. Sinan Canan, beynin halen çözülememiş birçok sırrı olduğunu belirtti, çok karmaşık bir yapıya sahip olduğunu söyledi.

Üsküdar Belediyesi Bağlarbaşı Kültür Merkezinde gerçekleştirilen etkinlikte Canan; "İnsanın fabrika ayarlarında; bol hareket, az ve aralıklı yemek, olumlu sosyal ilişki, düşük stres ve sınırları aşmak var. Beyin ve insan buna göre programlanmıştır. Ancak insanın doğup dünyaya gelmesinin ardından vücutta bulunan ve ne iş yapacağını bilmeyen tek organ beyindir. Beyin öğrenen bir organdır. Birçok şekilde öğrenir ve gelişir. Öğrenmedeki en güçlü silahsa duygusal bağlılıktır. İnsan, duygusal bir bağ kurduğu, mutlu hissettiren şeyleri çok daha iyi öğrenir. Aynı şekilde söylemek yada anlatmak değil aynalamak yani gördüğünü taklit etmek öğrenmede en güçlü etkenlerden biridir. Zenginleştirilmiş sosyal çevre de öğrenmeyi hızlandıran bir başka etkendir. Yapılan deneylerde sosyal ortamda bulunanların, yalnız ve tek başına olan insProf. Dr. Sinan Canan insan ve beyin ilişkisini anlattı 2anlardan daha kolay öğrendiği görülmüştür. Bir çocuğu gelişim süreci ve beyin öğrenmesinden en önemli rolü de anne üstlenir. Anne için beynin ilk mimarı diyebiliriz. Çocuk beyni çağrışım yapmayan ve ön yargılardan uzak bir beyindir. Annesinin ona sağladığı sosyal yaşam ve duygusal iletişim beyin ve öğrenmeyi pozitif yönde etkiler. İnsan yeni bir şey öğrendiğinde yeni bir insan olur çünkü her yeni öğrenmede beynin bağlantıları yeniler, yeni bağlantılar oluşur." dedi.

Dünya üzerinde yaşayan 7,5 milyar insanın hepsinin beyin bağlantı haritası birbirinden farklı olduğunu belirten Prof. Dr. Sinan Canan, bunun dünya üzerinde gelmiş geçmiş bütün insanları benzersiz yapıyor, iki tane aynı insan bulmanız imkansız, dedi.

Programın sonunda, İstanbul Üsküdar İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Sinan Aydın katılımından dolayı Prof. Dr. Sinan Canan'a bir teşekkür plaketi takdim etti.

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:20 Haziran 2017

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.