Beyin hastalığında çığır açan keşif

İngiltere'de, beyin dokusunun ölümünü engelleyen bir ilaç geliştirildi. Bulguların, alzheimer, parkinson gibi hastalıkların kontrol altına alınması ve önlenmesinde bir dönüm noktası olabileceği belirtiliyor.

İngiltere'de, beyin dokusunun ölümünü engelleyen bir ilaç geliştirildi. Bulguların, alzheimer, parkinson gibi hastalıkların kontrol altına alınması ve önlenmesinde bir dönüm noktası olabileceği belirtiliyor.

beyin7Dejeneratif sinir sistemi hastalıklarında beyin dokusunun ölümünü engelleyen ilk kimyasal bileşimin keşfi, tıp dünyasında heyecan yarattı. BBC Türkçe'nin "Beyin hastalıklarında 'çığır açan' keşif" başlığıyla yansıttığı haberde, "Bilim insanları, geliştirilecek bu ilacın alzheimer, parkinson, huntington ve benzeri hastalıkların tedavisinde kullanılabileceğini belirtiyor" denildi.

YIKIM, İLK KEZ DURDURULDU

Leicester Üniversitesi'nde fareler üzerindeki deneylerde, beyni süngere çeviren "prion hastalıklara" bağlı beyin hücresi ölümlerinin engellenebileceği görüldü. Prion hastalıklara yol açan virüs, beyin hücresini ele geçirdiğinde viral proteinlerin birikmesine neden oluyor. Buna tepki olarak hücreler de virüsün yayılmasını engellemek için protein üretimine son veriyor. Fakat birçok dejeneratif sinir sistemi hastalığı, hatalı protein üretimi içeriyor. Hatalı proteinler, kalıcılaşıp beyin hücreleri protein üretimini durdurunca açlıktan ölüyor. Bu süreç beyinde bütün nöronlarda tekrarlanınca hareket ya da hafıza kaybı, hatta ölümle sonuçlanan tahribatlara yol açıyor. Araştırmacıların kullandığı kimyasal bileşim, bu savunma mekanizmasının devreye girmesini ve dejenerasyonu engelliyor. Araştırma, beyni süngere dönüştüren prion hastalıklara sahip olan farelerde ciddi hafıza ve hareket kaybı görüldüğünü ve 12 haftada öldüklerini ortaya koydu. Fakat bu kimyasal bileşimin verildiği farelerde beyin dokusunda hiçbir kayıp görülmedi. Araştırmacı Prof. Giovanna Mallucci, bileşimin sinir sisteminde dejenerasyonu tümüyle engellediğini söyledi. Mallucci, bunun insan üzerinde kullanılamayacak bir kimyasal bileşim olduğunu, fakat ilk kez yıkımın durdurulmasının mümkün olduğunu gösterdiği için önemli bir başlangıcı ifade ettiğini belirtti. Profesör, bundan sonraki adımın insanların kullanabileceği bir ilaç geliştirme üzerinde yoğunlaşacağını vurguladı. Kings College Üniversitesi'nden Profesör Roger Morris ise "Bulgular, alzheimer hastalığının kontrol altına alınması ve önlenmesinde bir dönüm noktası" dedi. SABAH

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:12 Ekim 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.