Beş yaşındaki oğlum benimle yatıyor

"Oğlum 5,5 yaşında. 4 yaşından beri benimle yatıyor, odasında yatmak istemiyor"

Üsküdar Üniversitesi NPSUAM Feneryolu Polikliniği'nden Prof. Dr. Orhan Doğan, ruh sağlığınızla ilgili sorularınızı cevaplandırıyor…

DEPRESYONLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİ İÇİN TIKLAYIN...

TAKINTILARLA İLGİLİ BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN...

KİŞİLİK BOZUKLUKLARI İLE İLGİLİ BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN...

ALKOL VE MADDE BAĞIMLILIĞI İLE İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİ İÇİN TIKLAYIN...

CİNSEL SAĞLIKLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİ İÇİN TIKLAYIN..

SORU Oğlum 5,5 yaşında. 4 yaşından beri benimle yatıyor, odasında yatmak istemiyor, onu kırmadan nasıl odasına alıştırabilirim? Bu sene anaokuluna başlayacak.. CEVAP Oğlunuzun odası olduğuna, daha önce kendi odasında kaldığına göre, bir buçuk yıl önceye dönmek gerekir. Bir buçuk yıl önce oğlunuzun hangi nedenle yanınızda yatmak istediğinin (korku, sizi kaybetme, size zarar gelebileceği, sizinle daha çok birlikte olma gibi) ve sizin hangi nedenle bunu kabul ettiğinizin bilinmesi gerekir. Ek olarak aile içinde nasıl bir etkileşim olduğu da önemlidir. Bunları bilmeden size verilecek bilgiler doğru olmayabilir, yardım etmeyebilir. Bu bilgiler netleşince size sağlıklı bilgi verilebilir. Çözüm için bir çocuk ve ergen psikiyatristine başvurmanız uygun olur. SORU Teyzem boşanacaktı ama şimdi barışıyorlar ama barışmalarını kuzenim istemiyor tekrar boşanmaya kalkacaklarını düşünüyor bu durumda ne yapılmalı? CEVAP Boşanmalarda kadın ve erkek etkilense de, bir biçimde bunun sonuçlarıyla baş edebiliyorlar. Boşanmadan en çok etkilenenler çocuklardır. Evlilik kadın ve erkeğin kararıyla gerçekleşmekle birlikte, sürüp sürmemesinde aile üyelerinin tümünün görüşünün alınması daha uygundur. Boşanmaya karar verilmesi, evlilikte ciddi sorunların olduğunu gösterir. Boşanmadan önce kadın ve erkeğin birbirine bir şans daha vermesi genel olarak yanlış değildir. Burada kuzeninizin neden barışmanın bir işe yaramayacağını düşündüğü ve bu düşünceye yol açan nedenler önemlidir. Kuzeninizle konuşularak bu konunun açıklığa kavuşturulması gerekir. Teyzenizle eşinin (evllilik terapisi için) ve aynı zamanda kuzeninizin (aile terapisi için) de olacağı tüm aile üyelerinin bir evlilik ve aile terapisitine başvurması durumu netleştirecektir. SORU 13 yaşındaki oğlum okulun son zamanlarına doğru tek tek saçını çekip koparma tiki oluştu ve kafasının üstünde bayağı bir yeri yara etti. Kendisini uyarmamıza rağmen bu durumu isteği dışında yaptığını yani elinin sanki saçına otomatik gittiğini söylüyor. CEVAP Belirttiğiniz durum trikotillomani olarak bilinir. Bu bozukluğun olduğu kişiler, oğlunuzun belirttiği gibi, istemeseler de saçlarını çekip koparmaktan kendleriini alamaz. Saç yolma (kaş, kirpik yolma da) tekrarlayıcı bir davranıştır ve engellenmeye çalışılınca veya yapılmayınca sıkıntı yaşanır. Trikotillomani obsesif kompulsif spektrum bozuklukları (genel olarak titizlik-obsesif kompulsif bozukluk) içinde yer alır. İlaç ve psikoterapinin birlikte uygulanması tedavisinde yararlı olmaktadır. Oğlunuzla birlikte bir çocuk ve ergen psikiyatristine başvurmanız yararlı olur.

SORU SORMAK İÇİN TIKLAYIN...

BEŞ YAŞINDAKİ OĞLUM BENİMLE YATIYOR

EŞİME KARŞI UTANÇ DUYUYORUM

EŞİM ÇOK UNUTKAN VE DALGIN

ÇOK ÇABUK SİNİRLENİYORUM

EVLİ BİRİ ADAMA AŞIK OLDUM

MUTSUZ OLUNCA BAŞKA ARAYIŞLARA GİRİYORUM

EŞİM İNTİHAR ETTİ

KARDEŞLERİM BANA KÖTÜ DAVRANIYOR

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...1. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN..2. BÖLÜM


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:30 Nisan 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.