Bel ağrısı deyip geçmeyin

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Veli Çobankara, iltihaplı bel romatizmasının ilerlemesiyle omurgadaki diğer eklemler ve göz gibi organların da etkilendiğini söyledi.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Veli Çobankara, iltihaplı bel romatizmasının ilerlemesiyle omurgadaki diğer eklemler ve göz gibi organların da etkilendiğini söyledi.

belagrisiVeli Çobankara, Denizli Belediyesi tarafından Çatalçeşme Oda Tiyatrosu'nda düzenlenen "Bel Ağrısı Deyip Geçmeyin" başlıklı seminerde yaptığı konuşmada, halk arasında iltihaplı bel romatizması olarak bilinen ankilozan spondilitin, esas olarak eklem ve omurgayı etkileyen kronik bir hastalık olduğunu belirtti. Hastalığın ilerlemesiyle omurgadaki diğer eklemler ve göz gibi organların da etkilendiğini ifade eden Çobankara, şöyle konuştu: "Hastalığın ilk evrelerinde teşhis konulduğu takdirde eklemler ve diğer organlar üzerindeki hasar önlenebilmektedir. Bunun için hastaların ilk olarak bir romatologa başvurmaları ve hastalıkları hakkında bilinçlenmeleri gerekmektedir. Hastalığın ileri aşamalarında halk arasında kamburluk olarak bilinen sırt ve boyun deformasyonu görülmekte, bazı hastalarda, omurlar arasındaki kemik oluşumu ve kaynaşma nedeniyle omurgada hareket kısıtlılığı ortaya çıkabilmektedir. Erken tanı ve tedavi, hareket kısıtlılığının önlenmesinde önemlidir. Ankilozan spondilit, kronik ve yaşam boyu süren bir hastalıktır, günümüzde ne yazık ki bu hastalığın yok olması diye bir şey söz konusu değildir." Tedavideki amaçlarının gece ağrısı, sabah sertliği gibi önemli yakınmaları düzeltmek ve ağrıyı gidermekle birlikte hastalığın ilerleyici özelliğinden hastaları korumak olduğuna dikkati çeken Çobankara, son yıllarda yeni tedavi yöntemleri ile hastalıkta tedaviye bakışın değiştiğini, hastaların daha rahat bir hayat sürdürebildiklerini kaydetti. A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:07 Haziran 2013Yayınlanma Tarihi:11 Haziran 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.