Bekarlar da kontrol ettirmeli

Acıbadem Sağlık Grubu Tüp Bebek Merkezleri Koordinatörü Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, sadece evlilerin değil bekarların da üreme sağlığını kontrol ettirmesi gerektiğini belirtti.

Acıbadem Sağlık Grubu Tüp Bebek Merkezleri Koordinatörü Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, sadece evlilerin değil bekarların da üreme sağlığını kontrol ettirmesi gerektiğini belirtti. bekarkontrolTıraş yaptığı yazılı açıklamada, üreme yeteneğinin modern yaşam koşulları ve değişen beslenme şekline bağlı olarak gittikçe azaldığına dikkati çekerek, üreme sağlığının korunmasının yakın gelecekte devlet sağlık politikası haline getirilmesi gerekeceğini vurguladı.

Erkeklerde sperm sayısının gün geçtikçe azaldığı bilgisini veren Tıraş, şunları kaydetti: "Bu gittikçe kısırlaşıldığının somut bir göstergesidir. Son rakamlara göre bir yıl korunmadan cinsel ilişkiye girilmesine rağmen 100 çiftten 15'i çocuk sahibi olamıyor. Evlilik ve çocuk planlayan kişiler evlenmeyi beklemeden mutlaka gerekli testleri yaptırmalıdır. Sadece evli çiftler değil bekar kişiler de üreme sağlığını kontrol ettirmelidir. Erkek için basit bir sperm testi, kadın için AMH Testi üreme sağlığı hakkında bilgi verir. Üreme kabiliyetinin şansa bırakılmaması gerekir.” Tıraş, üreme sağlığının kontrolü için yapılması gereken testler hakkında bilgi vererek, "Kadın olsun erkek olsun evlilik öncesi üreme sağlığını mutlaka kontrol ettirmelidir. Erkekler için bu kontrol çok daha kolay ve kısa sürede gerçekleşebilir. Erkeğin bir merkezde yaptıracağı sperm testi üreme sağlığı ile ilgili bilgiye ulaşmakta yeterli sayılabilir. Kadınlar için bu durum biraz daha komplike olabilir. Kadın hastalıkları uzmanına gidip rutin muayene olması kadının üremesi hakkında bilgi sahibi olunması için yeterli değildir. Öncelikle AMH testi ile yumurta rezervi hakkında bilgi edinilebilir. Rahim şekil bozukluğu, endometriozis, polikistikover araştırmalı, yapılması gereken operasyon var ise işlemler kadının üreme sağlığına zarar vermeden gerçekleştirilmelidir" ifadelerini kullandı. Kanser hastası olan kişiler için üreme konusunda her şeyin bitmediğine işaret eden Tıraş, teknoloji sayesinde iyileşme süreçleri hızlandırılan kanser hastalarının radyoterapi ve kemoterapi öncesinde mutlaka sperm ve yumurtalarını dondurması gerektiğine vurgu yaptı. A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:14 Ocak 2014Yayınlanma Tarihi:21 Ocak 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.