Bebeklere nasıl müzik dinletmeli

Son dönemlerde bebeklerin zeka gelişimi ile ilgili yapılan araştırmalar, bebeklerin de müziği aynı yetişkinler gibi algıladığını gösteriyor.

Çocuklar aslında doğuştan itibaren müziğe karşı duyarlıdır. Küçücük bebekler bile müzik sesi duydukları zaman mırıldanmaya ya da müziğe eşlik ederek sallanmaya başlarlar. Bu yetenek evrenseldir ve her çocukta vardır. 3 ila 6 ay arasındaki yeni doğan bebekler bile bir müzik sesi duyduklarında bu sese doğru yönelirler ve müziğin onlara verdiği hisse göre mutluluklarını ya da mutsuzluklarını ifade ederler.

Bebekler genel olarak seslerin verdiği hisleri algılamakta duyarlıdır. Önce annelerinin ve babalarının seslerini ayırt ederler ve bu seslere daha farklı tepki vermeye başlarlar. Herhangi bir kişinin sesiyle söylenecek olan ninniye hiçbir tepki vermeyen çocuk, annesinin söylediği ninniyi duyunca uykuya dalabilir. Anne sesi çocuğu sakinleştirmek açısından da oldukça etkilidir. Tekrar müziğe gelecek olursak, 8.aylık bir bebek canlı ritimler içeren müziklere aktif olarak tepki verir. Bebek büyüdükçe, müziğe verdiği tepkinin kalitesi de yükselir.

MÜZİĞİN BEBEĞİNİZE FAYDALARI

Şarkılar ve tekerlemeler bebeğinizin dil gelişimine katkıda bulunur. Aynı zamanda yaptığı hareketlerin de getirisi olarak motor ve zihinsel gelişimi hızlanır, sosyal becerileri ve yetenekleri de gelişir. Müzik ve müzikal etkinlikler, çocukların yaratıcılıklarının gelişmesinde de etkilidir.

Yapılan araştırmalar, müziğin okuma yeteneğine de katkıda bulunduğunu gösteriyor. İlkokul sonunda iki ana grup üzerinde yapılan bir araştırma, müzik eğitimi alan grubun, müzik eğitimi almayan gruba göre okuma testinde daha başarılı sonuçlar aldığını ortaya koyuyor. Özellikle klasik müzik eğitimi çocukların okuma, öğrenme ve yaratıcılık yetilerini kuvvetlendiriyor.

FORMSANTE


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:03 Ağustos 2019Yayınlanma Tarihi:12 Temmuz 2017

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.