Bebeklerde yüksek ateşe dikkat!

Bebeklerde 38.5 dereceyi geçen ateş, menenjit gibi önemli bir hastalığın belirtisi olabilir. Dikkat!

Bebeklerde 38.5 dereceyi geçen ateş, menenjit gibi önemli  bir hastalığın belirtisi olabilir. Dikkat!

Karadeniz Teknik Üniversitesi  (KTÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Ali Baki, bebeklerde 38.5 dereceyi geçen ateşin menenjit gibi önemli  bir hastalığın belirtisi olabileceğini söyledi. Baki, ateşin çocuklarda en önemli  hastalık belirtisi olduğunu vurguladı.

İŞTE YAŞ YAŞ ÇOCUK GELİŞİMİ

Çocuğun koltuk altı ateşinin 37 derecenin üzerinde olmasının “ateş”  diye tanımlandığını ifade eden Baki, “38 dereceye kadar olan ateş hafif derecede  ateştir. Ancak küçük çocuklarda 38.5 dereceyi geçen ateş, özellikle bebeklerde  çok önemsenmelidir. Bu derecenin üstündeki ateş 3 yaş altındaki çocuklarda  havaleye yol açabilir. Bebeklerde 38.5 dereceyi geçen ateş menenjit gibi önemli  bir hastalığın belirtisi olabiliyor” diye konuştu. Çocuklarda ani ateşin, genellikle bademcik ya da kulak iltihabı, zatürre,  idrar yolu enfeksiyonu nedeniyle oluşabildiğine dikkati çeken Baki, “Bazen de  özellikle küçük çocuklarda kana mikrop karışması ateşin nedeni olabilir. Hayatı  tehdit eden bir hastalığın belirtisi olabileceğinden ateşin nedenini bulmak ve  ona göre tedavi etmek son derece önemlidir” dedi. Baki, ailelerin ateş konusunda bilinçli davranması gerektiğini  vurgulayarak, şunları söyledi: “Aileler 38.5 derecenin üstündeki ateşi çok önemsemelidir. Yüksek ateşin  özellikle bebeklerde havaleye neden olabileceği unutulmamalı. Ateş 38 derecenin  üstünde ise aileler çocuğa ağızdan ateş düşürücü verebilir, kusan çocuklara ateş  düşürücü fitil kullanabilir. Ayrıca boyuna, kasıklara, çok soğuk olmayan suya  batırılmış pamukla pansuman yapılabilir. Ancak ateşi çok fazla düşürmenin de  çocuk için tehlike yaratacağı unutulmamalıdır. Çocuk daha evvel ateş nedeniyle  havale geçirmişse evde havaleyi önleyen fitil mutlaka bulundurulmalı ve gerekirse  hemen kullanılmalıdır.” Çocuğun ateş nedeninin belirlenip tedavisi için hekime başvurulması  gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Baki, “Küçük çocuklarda diş çıkarımı sırasında  ateş olabilir. Ancak bu ateşin hiçbir zaman 38.5 dereceyi geçmeyeceği  unutulmamalıdır. Ateşli çocuğun bulunduğu ortamın sıcaklığının 24 derecenin  üstünde olması ve çocuğun çok giydirilmesi ateşi yükseltebileceğinden tehlikeli  olabileceği unutulmamalıdır” diye konuştu. A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:13 Kasım 2012Yayınlanma Tarihi:14 Kasım 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.